Otto-vainaata on kiittäminen 90-vuotiaasta rengasliikkeestä — ja mikkeliläisyrityksen nykyistä henkilökuntaa

Kantolan Rengas on toiminut alalla 90 vuotta.

Mari Koukkula

Kantolan Rengas vaikuttaa pysyvän perheyrityksenä. Jyrki Larvannon poika ja osaomistaja Joni Larvanto palasi Mikkkeliin ja töihin yritykseen.
Kantolan Rengas vaikuttaa pysyvän perheyrityksenä. Jyrki Larvannon poika ja osaomistaja Joni Larvanto palasi Mikkkeliin ja töihin yritykseen.

Rengasliike voi Suomessa olla 90-vuotias, kun perustaja on visionääri. Sellaiseksi Kantolan Renkaan toimitusjohtaja Jyrki Larvanto kehuu Otto Kantolaa.


Autoja alkoi Mikkelin seudulla liikkua enemmän kuin satunnaisesti 1920-luvulla, mutta renkaita niihin oli saatavilla heikosti.
— Otto kehitti nulppupinnan. Tarina ei kerro, mistä kumia saatiin, mutta palasista koottiin käsityönä vanhoille renkaille uusi pinta, sanoo Larvanto.

Ensimmäinen verstas oli Rokkalanjoen varressa, josta yritys muutti Vilhonkadulle. Vuonna 1967 perustettiin toimipiste nykyiselle paikalle Juvantien varteen, ja vuonna 1976 se siirtyi Kyösti Larvannon ostamana nykyiseen perheomistukseen.
— Otto eli vanhaksi ja jätti nuoreen mieheen erittäin positiivisen muistikuvan. Ehdin itse nimittäin vaihtamaan renkaat hänet valkoiseen Plymouthiinsa.

Larvanto työskenteli välillä vuosia esimiestehtävissä Mallasjuomalla ja Hartwallilla mutta palasi Kantolan Renkaaseen toimitusjohtajaksi veljensä Jarmo Larvannon jälkeen.

Jyrki Larvanto on ollut johtajana vuodesta 2005. Hän vitsailee, että tästä huolimatta yritys on päässyt nykyiseen ikään. 90-vuotispäivä on ensi lauantaina.

Liikevaihto on noin viisi miljooonaa euroa. Työntekijöitä on 28.
— Pärjääminen perustuu hyvään ja ammattitaitoiseen henkilökuntaan. Tekijöitä ei aina ole helppo löytää.

Toiminta on laajentunut kotipaikkakunnalta Haminaan, Kouvolaan ja Kuusankoskelle. 90-luvun lamassa yritys vetäytyi Kotkasta ja Jyväskylästä.
Larvanto laskee, että Kantolan Rengas on maan toiseksi tai kolmanneksi suurin yksityinen rengasalan yritys.

Rengasvalmistajat ovat Suomessa ottaneet markkinoita perustamalla omia ketjuja. Myös hinnoilla ja pieniä yrityksiä ostamalla laajennutaan. Larvanto ei silti halua kilpailua arvostella. Yksityisillä yrityksillä on oma valmistajista riippumaton Rengascenter-ketjunsa, joka koostuu 65 toimipisteestä. Kyseessä on markkinointiketju, joka lisäksi tekee yhteistyötä hankinnoissa.

— Huonot ajat ja toisaalta nousut tulevat tällä seudulla jälkijättöisesti vuoden tai puolentoista viiveellä. Tulevaisuudessa mikään ei pelota, mutta vähän arveluttaa se, päästäänkö täällä ollenkaan mukaan talouskasvuun. Tämä arveluttaa oman alan ja koko Etelä-Savon kannalta.
— Seudulla pitäisi olla enemmän itsekkyyttä ja kotiseuturakkautta. Kukaan muu ei meidän puolia pidä.

Myös sitkeyttä tekemisessä Larvanto arvostaa. Hän nostaa hattua esimerkiksi Mikkelin keskustan kehittäjille, jotka edistivät investointeja vastustuksesta huolimatta.

Itsepäiseksi Larvanto sanoo itseään ainakin sikäli, että yrityksen kotipaikka on pysynyt Mikkelissä.
Vähäinen ei ollut mikkeliläisyrityksen vaikutus siinäkään, kun neljä itäsuomalaista rengasalan yritystä perusti tasaosuuksin vuonna 2001 raskaiden ajoneuvojen rengaspinnoittamon Bandag Center Oy:n. Sijoituspaikaksi tuli Pursiala. Siellä työpaikkoja on kahdeksan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet