Pieksämäellä tehtyjä rikoksia ensin tunnustanut mies perui puheitaan ja siirsi vastuuta kuolleen miehen kontolle — Hovioikeus kumosi osan käräjäoikeuden päätöksistä

Mies kertoi pelänneensä toista mies ja siksi ottaneensa teot omiin nimiinsä.

Rauno Hietalampi

Itä-Suomen hovioikeus langetti miehelle 60 päivän ehdottoman vankeustuomion.
Itä-Suomen hovioikeus langetti miehelle 60 päivän ehdottoman vankeustuomion.

Pieksämäellä ja Kuopiossa rötöstelleen miehen syytteistä osa kaatui Itä-Suomen hovioikeuden käsittelyssä.

Etelä-Savon käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut miehen anastus-, huumausaine- ja liikennerikoksista kolmeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Käräjäoikeus oli katsonut miehen syyllistyneen yhteensä 11 tekoon joulukuussa 2017 ja tammikuussa 2018.

Hovioikeuden punnittavana oli erityisesti miehen oma kertomus, joka muuttui esitutkinnan ja todistelun välillä.

Esitutkinnassa mies oli myöntänyt muun muassa kuljettaneensa autoa huumeiden vaikutuksen alaisena, törmänneensä autolla tien reunakaiteeseen ja osallistuneensa henkilöauton anastamiseen.

Sittemmin mies perui tunnustuksiaan ja siirsi päävastuun teoista tapahtumissa mukana olleelle, sittemmin kuolleelle toiselle miehelle.

Kertomustaan muuttaneen miehen mukaan toinen mies ajoi päihtyneenä autolla kaiteeseen ja oli myös autovarkauden todellinen tekijä.

Syyksi alkuperäisille kertomuksilleen mies kertoi sittemmin kuollutta miestä kohtaan tuntemansa pelon. Uhkailun säikäyttämänä hän oli ottanut toisen tekemiset omalle kontolleen.

Puolenkymmentä syytettä kaatui

Hovioikeus totesi, että miehen syyllisyydestä jää useassa kohdassa varteenotettava epäily, ja hylkäsi tämän syytteistä puolenkymmentä.

Hovioikeus tuomitsi miehen 60 päiväksi ehdottomaan vankeuteen. Rangaistusta alentavana seikkana oikeus huomioi miehen Pohjois-Savon käräjäoikeudessa vuonna 2018 saaman tuomion.