Asuntomessujen nettotulo Mikkelille oli yli 600 000 euroa

Mikkelin kaupunki sai parkkimaksuja lähes neljännesmiljoonan. Hyvä kävijämäärä nosti pääsylipputuloja.

Risto Hämäläinen

Mikkeli rakensi Tuskuun asuntomessuja varten ison pysäköintialueen. Kaupungin mukaan liikennejärjestelyt pysäköinteineen ja bussikuljetuksineen toimivat hyvin.
Mikkeli rakensi Tuskuun asuntomessuja varten ison pysäköintialueen. Kaupungin mukaan liikennejärjestelyt pysäköinteineen ja bussikuljetuksineen toimivat hyvin.

Mikkelin kaupunki kuittasi viime kesän asuntomessujen pääsylipputuloista yli 425 000 euron tulot.
Kaupungin osuus oli 18 prosenttia koko pääsylipputuloista.
— Voi olla tyytyväinen tulokseen. Messuilla vieraili noin 134 500 maksanutta messukävijää, joten lopputulos on varsin tyydyttävä, sanoo messujen Mikkelin organisaation projektijohtaja Timo Rissanen.


Toinen tuntuva tuloerä oli pysäköintitulot. Mikkeli sai messujen pysäköintialueeksi rakennetusta Tuskun parkkipaikasta hieman yli 243 400 euron tulot. Pysäköintimaksut kertyivät kaupungille kokonaisuudessaan.

Osuuskunta Suomen Asuntomessujen ja kaupungin välisen keskinäisen messusopimuksen tilitys on valmistunut.
Pääsylipputulot ja parkkimaksut yhteenlaskettuna bruttotulo on 669 131 euroa. Summasta vähennetään se osuus, jonka osuuskunta  laskutti kaupungilta.

Järjestelyjen nettotulo kaupungille on 614 262 euroa.
Osuuskunta laskutti muun muassa info- ja mediatiloista noin 31 000 euroa ja verkkopalveluista noin 1 400 euroa.

Kuluissa ei ollut mitään yllättävää. Timo Rissanen


Lisäksi Mikkeli lunasti omaan käyttöönsä messujen pääsylippuja lähes 41 000 euron edestä. Liput kaupunki jakoi lähinnä kutsuvierailleen ja sidosryhmilleen.
Vastaavasti kaupunki laskutti osuuskuntaa eri toiminnoista runsaan 36 000 euron edestä. Nämä kulut koskivat muun muassa vesihuoltoa, tonttivuokria, asvaltointia, sähköä ja LVI-tekniikkaa, vartiointia ja aluevalvojanpalkkausta.

Rissasen mukaan kuluissa ei ollut mitään yllättävää, vaan kaikkeen oli käytännössä varauduttu.


Menojen prosenttijaosta oli jo etukäteen sovittu asuntomessuosuuskunnan kanssa.
Oikeastaan ainoa toiminto, joka toteutettiin viime hetkellä, oli infopisteen ja mediatilojen perustaminen. Tällä areenalla nähtiin messujen avajaiset ja erilaisia tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia.
Rissasen mukaan uusi elementti messujen sisääntuloportin tuntumassa toimi hyvin. Mallia on kopioitu tuleviin messuihin.

Menneen kesän messut on käytännössä pantu lopullisesti pakettiin.
— Kaupungin puolelta messuorganisaatio on purettu jo marraskuussa ja on palattu arkeen ja takaisin omiin töihin, sanoo Rissanen.


Entisellä messualueella ja muuallakin Kirkonvarkaudessa luovutetaan tontteja rakentajille.
Kirkonvarkauden alueella uusitaan myös liikennejärjestelyjä. Kirkonvarkaudenkatu avataan eteläpäästään liikenteelle ensi keväänä.