Ortopedian ylilääkäri Mikko Honkanen vastustaa voimakkaasti tekonivelleikkausten keskittämistä Savonlinnaan: Jos Mikkelin ortopedinen päivystys kaatuu, kaatuu kirurginen päivystys —  ja sitten koko sairaala

Sote-kuntayhtymien Essoten ja Sosterin matka kihloihin on kuoppainen. Tiistain neuvottelut eivät avanneet solmua. Lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä on koonnut Essotelle ja Sosterille kolme vaihtoehtoa. Nyt Essoten ortopedian ylilääkäri Mikko Honkanen uhkaa ortopedien irtisanoutumisilla, jos heidän työnkuvansa muodostuu mahdottomaksi.

AOP

Essote on tehnyt Sosterille tarjouksen, jonka mukaan Savonlinnassa tehtäisiin keskittämisasetuksen säätelemät 150 rintasyöpäleikkausta ja lisäksi 100—150 päiväkirurgista toimenpidettä juvalaisille, pieksämäkeläisille ja puumalalaisille potilaille.
Essote on tehnyt Sosterille tarjouksen, jonka mukaan Savonlinnassa tehtäisiin keskittämisasetuksen säätelemät 150 rintasyöpäleikkausta ja lisäksi 100—150 päiväkirurgista toimenpidettä juvalaisille, pieksämäkeläisille ja puumalalaisille potilaille.

Sote-kuntayhtymä Essoten ortopedian ja traumatologian ylilääkäri Mikko Honkanen vastustaa voimakkaasti tekonivelleikkausten keskittämistä Savonlinnan keskussairaalaan.

— Jos tekonivelkirurgia siirretään Mikkelistä pois, se käynnistää hallitsemattoman lumivyöryefektin. Sen jälkeen kaatuu ortopedian jaettu takapäivystys, joka on elinehto keskussairaalalle lain mukaan. Jos ortopedinen päivystys kaatuu, kaatuu myös kirurginen päivystys. Sitten kaatuu koko sairaala, Honkanen selvittää.

Hän muistuttaa poliittisia päättäjiä, että nyt ei ole kysymys palapelileikistä.

— Kannan valtavan isoa ahdistusta, murhetta ja stressiä tästä. Jos meidän hyvät prosessimme nyt romutetaan, ne eivät koskaan enää palaa, Honkanen vetoaa.

— Mikkelin keskussairaalassa on 16 virassa olevaa kirurgia ja muutama konsultti. Se on kuin K-Supermarket. Savonlinnassa taas on 2,5 kirurgia — sairaala on verrattavissa R-kioskiin.

Essote esitti Sosterille tarjouksen: Noin kymmenen mikkeliläistä kirurgia tulee työskentelemään jaksottain Savonlinnaan

Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloiden kirurgian työnjaosta ei syntynyt yhteistä näkemystä tiistain seminaarissa.

Sote-kuntayhtymä Sosteri ajaa edelleen työnjakomallia, jossa tekonivelleikkaukset keskitettäisiin Savonlinnaan ja syövät sekä päivystysleikkaukset Mikkeliin.

Essote on tehnyt Sosterille tarjouksen, jonka mukaan Savonlinnassa tehtäisiin keskittämisasetuksen säätelemät 150 rintasyöpäleikkausta ja lisäksi 100—150 päiväkirurgista toimenpidettä juvalaisille, pieksämäkeläisille ja puumalalaisille potilaille.

Noin kymmenen mikkeliläistä kirurgia on lupautunut työskentelemään jaksoittain Savonlinnassa noin kaksi kirurgia kerrallaan. Tuon jakson aikana kirurgit myös päivystäisivät Savonlinnassa. Lisäksi Savonlinnassa kulkisi erikoistuvia lääkäreitä.

Essoten mukaan kolme vatsaelinkirurgia, kaksi urologia, kaksi verisuonikirurgia, kaksi ortopedia ja yksi käsikirurgi on lupautunut kulkemaan Mikkelin keskussairaalasta Savonlinnaan töihin.

Essoten kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen ja hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk.) toivovat Sosterin harkitsevan tarjousta vakavissaan, niin kuin Essote teki maaliskuussa tekonivelten keskittämistä ehdotettaessa.

— Tarjouksemme tukee ja vahvistaa Sosterin toimintaa — ei heikennä sitä. Mikkeli ei luovu missään olosuhteissa tekonivelkirurgiasta, Kietäväinen toteaa.

Mikko Honkanen: "Jos työnteko tehdään käytännössä mahdottomaksi, iso osa meistä ortopedeistä irtisanoutuu"

Honkanen nostaa esille, että jos tekonivelkirurgia keskitettäisiin Savonlinnaan, sinne tarvittaisiin ainakin kaksi virkasuhteessa olevaa ortopedia lisää. Samaan aikaan mikkeliläisten ortopedien pitäisi hoitaa iltapäivystyksensä, joka alkaa kello 15.30 ja jatkuu aamukahdeksaan.

— Ihmiset eivät suostu ajamaan eri vuorokaudenaikoina joka päivä yli 100 kilometriä edestakaisin, Honkanen sanoo.

— Jos työnteko tehdään käytännössä mahdottomaksi, iso osa meistä ortopedeistä irtisanoutuu jollain aika välillä, minä mukaan lukien.

Honkanen toteaa, että jos tekonivelkirurgia tehtäisiin Savonlinnassa, se olisi sen jälkeen puhtaasti tekonivelsairaala. Hänen mukaansa siellä ei olisi käytännössä enää mitään muuta.

— Savonlinnan ja Mikkelin kuntapoliitikot eivät näe kokonaiskuvaa eivätkä sitä, mikä on ihmisille oikeasti hyväksi.

Timo Keistinen laskee: Yksi taitava ortopedi tekee päivässä kolme tekonivelleikkausta

Lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa Sosterin ja Essoten neuvotteluiden vaikuttavan lukkiutuneilta. Hän ei usko leikkausten menettämisen vaarantavan päivystystä kummassakaan sairaalassa.

— Keskitettävät leikkaukset ovat kymmenen prosenttia leikkauksista. Tässä on kyseessä ennemmin osaamisen kokoaminen kuin keskittäminen, Keistinen korostaa.

Keistinen näkee, että kiireettömiä tekonivelleikkauksia tehtäisiin Savonlinnassa tiettyinä päivinä päiväsaikaan.

— Yksi taitava ortopedi tekee päivässä kolme tekonivelleikkausta. Maakuntaan riittää kaikkineen kolme tekonivelleikkauksia tekevää ortopedia.

Välvouhka rauhoittelee, että Mikkeli säilyy joka tapauksessa Savonlinnaa suurempana laajan päivystyksen sairaalana.

"Alkaa olla aika löytää kultainen keskitie"

Kaiken takana on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelma, jossa linjattiin, että tekonivelleikkaukset on keskitettävä tiettyihin sairaaloihin. Sitten astui voimaan keskittämisasetus, jonka mukaan leikkauksille on minimimäärät, jotka on täytettävä yhdessä yksittäisessä sairaalassa. 

Sairaalassa on tehtävä yhteensä noin 600 polven ja lonkan tekonivelleikkausta vuodessa, jotta leikkauksia voidaan suorittaa.

Keistinen kehottaa, että tuleva aviopari opettelisi ratkaisemaan pienet riitansa.

— Alkaa olla aika löytää kultainen keskitie. Kihloihin on mentävä juhannukseen mennessä, sillä kihlaus astuu voimaan heinäkuussa, Keistinen toteaa viitaten terveydenhuoltolain työnjaon säädösten siirtymäajan loppumiseen.

Risto Kortelainen: "Ei morsiankaan voi sanella kaikkea"

Kortelainen arvioi, että jatkon neuvotteluprosessi Sosterin johtajan Panu Peitsaron kanssa on vaativa.

— Olemme tehneet yli 100 miljoonan euron investoinnin sairaalaamme, joten ei voi lähteä siitä, että supistaisimme itse omaa kirurgiaamme. Ei morsiankaan voi sanella kaikkea, Kortelainen sanoo.

— Mutta uskon, että saamme Peitsaron kanssa paletin vielä kasaan.

Nämä kolme mallia ovat olleet esillä — Lääkintöneuvos Timo Keistinen arvioi hyvät ja huonot puolet

Lääkintöneuvos Timo Keistinen esitti Essoten ja Sosterin johdon seminaarissa kolme vaihtoehtoa:

1. Kihlauksen kanssa ei kiirehditä

— Mitään ei muuteta. Tekonivelet ja syövät alle asetusrajan molemmissa sairaaloissa. Sairaaloiden pitää siirtää leikkaukset oman maakunnan ulkopuolelle.

Hyvää: Savonlinnan keskussairaalalle aikaa sopeutua tuleviin muutoksiin.

Huonoa: Maakunnan rakentaminen vuoteen 2020 takkuaa.

2. Kihlapari alkaa suunnitella yhteiseloa

— Jaetaan työt ja otetaan molempien lusikat käyttöön: tekonivelleikkaukset Savonlinnaan, syövät ja päivystysleikkaukset Mikkeliin.

Hyvää: Molemmat pärjäävät vuoteen 2020. Savonlinnalle aikaa sopeutua tulevaan. Yhteystyölle olemassa edellytyksiä.

Riski: Edellyttää kovaa muutosjohtamista. Löytyykö johtajaa?

3. Häät sulhasen tapaan

— Kerralla asiat kuntoon: Mikkelissä tekonivelleikkaukset, suoliston leikkaukset ja päivystysleikkaukset, Savonlinnaan rintasyöpäleikkaukset.

Hyvää: Nopea reitti vuoden 2020 sote-maakuntaan. Vähän siirtoja.

Huonoa: Savonlinna joutuu nopeasti saneeraamaan kirurgista toimintaansa. Maakunnan sisäinen tasapaino voi helposti järkkyä. Uuden maakunnan rakentaminen vaikeutuu.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet