Valiokunta antaa lausunnon professuurihankkeen rahoituksesta – Mikkelin luottamusjohdossa on liikaa jäävejä ottamaan kantaa asiaan

Mikkeli asettaa tilapäisen valiokunnan pohtimaan kantaa professuurirahoituksen lainmukaisuutta.

Jasmine Kousa

Mikkeli on maksanut usean vuoden ajan professuurihankkeen lisäpalkkoja yhteensä yli 700 000 euroa.
Mikkeli on maksanut usean vuoden ajan professuurihankkeen lisäpalkkoja yhteensä yli 700 000 euroa.

Mikkelin kaupunki asettaa tilapäisen valiokunnan antamaan lausuntoa kaupungin niin sanotun professuurihankkeen rahoitusselvityksestä.

Kaupunginhallitus päätti valiokunnan asettamisesta maanantaina.

Asiasta oli tehty periaatelinjaus jo viime joulukuussa, kun kaupunginhallitus vastaanotti konsultin tekemän sisäisen tarkastuksen raportin.

Tässä yhteydessä hallitus katsoi, että lausunnon antaa tilapäinen valiokunta, koska kaupunginhallituksen jäsenet ja osa varajäsenistä ovat esteellisiä tässä käsittelyssä.

Kaupunki on rahoittanut professuurihankkeita vuodesta 2002 alkaen, jolloin ryhdyttiin nostamaan kaupungin profiilia yliopistokeskuskaupunkina.

Rahoituksen järjestämistapa on vaihtunut useasti vuosien saatossa. Viimeisin muutos sopimuksiin tehtiin vuonna 2014.

Professuurirahoitus nousi julkiseen keskusteluun syyskuun 2020 lopulla. Kaupunki päätti, että toiminnan lainmukaisuuden varmistamiseksi asiasta toteutetaan sisäinen tarkastus.

Kaupunki päätti, että professuurirahoituksesta toteutetaan sisäinen tarkastus.

Muodollisesti valiokunnan asettamisesta päättää valtuusto.

Hallitus esittää nyt valtuustolle valiokunnan perustamista. Valiokuntaan tulee 5–7 jäsentä.

Valtuusto päättää määräajasta, jonka sisällä lausunto tulee antaa.

Mikkeli on maksanut usean vuoden ajan kahdelle professorille ylimääräisiä, normaalin palkan päälle tulevia lisäpalkkoja yhteensä yli 700 000 euroa.

Suuremman potin keräsi LUT:n vihreän kemian laboratorion johtajana toiminut Mika Sillanpää. Hän sai viiden ja puolen vuoden ajan 4 645 euron ylimääräistä kuukausipalkkaa ja sitä ennen pienempiä summia.

Toinen professori sai kymmenen vuoden ajan 2 500 euron ylimääräistä palkkaa.

Täyttä selvyyttä ei ole ollut siitä, mitä vastinetta rahoille on saatu. Kaupunki kierrätti rahat professoreille elinkeinoyhtiön kautta.