Jonot päivystykseen venyvät — Pahimpina ruuhkapäivinä lääkärille pääsyä voi joutua odottamaan tunteja

Päivystyksen kävijämäärät ovat Mikkelissä nousseet noin 20 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Vesa Vuorela

Ruuhkaisimpaan aikaan asiakkaat voivat joutua odottamaan pääsyä lääkärille jopa tunteja.
Ruuhkaisimpaan aikaan asiakkaat voivat joutua odottamaan pääsyä lääkärille jopa tunteja.

Odotusajat Mikkelin keskussairaalan päivystykseen ovat venyneet kohtuuttoman pitkiksi. Tunteja poliklinikalla lääkärille pääsyä odottaneet asiakkaat ovat purkaneet mieltään yleisönosastoilla ja tekstiviesteillä.
Ristiinalaisen Eeva-Liisa Jääskeläinen suivaantui niin, että on hakeutunut hoitoon yksityiselle puolelle.

Jääskeläinen hakeutui päivystykseen tiistaina aamupäivällä kymmenen aikaa. Kahden tunnin odotuksen jälkeen hän pääsi lääkärin vastaanotolle, ja sai lähetteen ultraäänitutkimukseen.
Odotusaika venyi neljäksi tunniksi, sillä lähete ei jostain syystä ollut mennytkään kerrosta alemmas. Ultran jälkeen kului neljä tuntia ennenkuin Jääskeläinen tapasi taas lääkärin.

Odotusaika venyi

Jääskeläinen pääsi lähtemään kotiin vartin yli kahdeksan saatuaan sitä ennen lääkärin määräämän lääkehoidon alkuun.
— Heti aamulla kiirehdin apteekkiin hakemaan minulle määrättyä lääkettä, mutta resepti ei ollutkaan tullut apteekkiin. Farmaseutti soitti keskussairaalaan, josta kerrottiin, ettei reseptiä voi kirjoittaa ennenkuin erikoislääkäri päättää, miten hoitoa jatketaan.

Jääskeläisen kohdalla hoidon jatkaminen viivästyi, sillä tiistaina keskussairaalan laboratoriossa oli jäänyt yksi verikoe ottamatta.
Koska Jääskeläinen ei kipeän jalkansa vuoksi voi ajaa autoa, hän joutui keskiviikkona matkaamaan taksilla verikoetta varten uudelleen Mikkeliin.
— Tässä vaiheessa pinna katkesi, ja olen hakeutunut hoitoon yksityispuolelle.

Kävijämäärät nousussa

Päivystyspalvelujen ylilääkäri Santeri Seppälä myöntää, että odotusajat päivystykseen ovat pidentyneet.
— Ei kiireellisissä tapauksissa odotusajat voivat venyä yksittäisinä ruuhkapäivinä 5 – 6 tuntiin. Tämä johtuu siitä, että päivystyksen kävijämäärät ovat nousseet noin 20 prosenttia viime vuoteen verrattuna.  Tämä trendi on jatkunut jo useamman vuoden ajan, toteaa Seppälä.

Entistä sairaampia hoidetaan kotona

Potilasmäärien kasvu selittyy Seppälän mukaan  osittain palvelurakenteen muutoksella.  Etelä-Savossa väestö ikääntyy vauhdilla. Raskasta laitoshoitoa pyritään vähentämään ja ikäihmisten kotona asumista tukemaan niin pitkään kuin mahdollista.
— Siitä seuraa se, että päivystysluontoiset käynnit lisääntyvät, toteaa Seppälä.
Samanaikaisesti pienten kuntien lääkäripäivystystä on supistettu ja Mikkelissä Pankalammen terveysasema on ajettu alas.
Seppälä muistuttaa, että päivystyksen tilannetta voi seurata Essoten verkkosivuilta löytyvän vastaanoton ruuhkamittarin kautta.

Ongelma ei ratkea henkilöstä lisäämällä

Seppälä toteaa, että henkilöstön määrää on lisätty niin sairaanhoitajien kuin lääkärienkin osalta.
— Ongelmaa ei voida kuitenkaan ratkaista yksinkertaisesti henkilökuntaa lisäämällä. Päivystys toimii rakennustöiden vuoksi väistötiloissa, ja käytössämme olevat tilat ovat rajalliset.
Seppälä uskoo, että tilaongelma ratkeaa, kun päivystys pääsee vuonna 2019 siirtymään rakenteilla olevaan sairaalan uuteen osaan.