Kerrostalo palasiksi ja jätteet kasoihin — Purkaminen jatkuu Mäntyharjulla, katso video

Nykypäivän purkutyö tehdään hosumatta.

Vesa Vuorela

Kalusto on jo pääosin purettu.
Kalusto on jo pääosin purettu.

Vesa Vuorela

Kastelemalla pidetään kurissa pölyä.
Kastelemalla pidetään kurissa pölyä.

Aku Ankassa tai Simpsoneissa nämä hommat tehtäisiin raskasta rautapalloa heiluttaen. Oikeasti kerrostalon on paljon pikkutarkempaa työtä.


Mäntyharjun kerrostalo Katajan purkutyömaalla alaan erikoistuneen yrityksen Deleten Raivi Sisask ja Mihkel Lillik osoittelevat jätekasoja.
— Maalattu puu erilleen puhtaasta puusta, alumiini muusta metallista ja villat tuohon...

Jokainen laji erotellaan toisesta. Töiden vaatimaan aikaan vaikuttaa Katajan tapauksessa myös pihan pienuus, koska tilaa kasaamiseen on vähemmän, ja työmaalle mahtuu vain yksi kone.

Eipä silti, lujakin talo näyttää nöyrtyvän 40-tonniselle purkukoneelle, joka ei Sisaskin mukaan ole läheskään yrityksen kaluston isoimmasta päästä.
Kataja on entinen kunnan vuokrataloyhtiön kohde, joka päätettiin purkaa, koska yhtiöllä oli liikaa tyhjiä asuntoja rasittamassa taloutta.

Muutenkin Suomea rakennetaan aina uudelleen ja uusiin paikkoihin.
— Työmaita riittää, mummon mökeistä teollisuushalleihin.
Kerrostalo on varsin tyypillinen purkukohde. Katajan kaltaisia taloja on hajotettu useita.
— Rautaa ei kovin paljon seinissä ole, mutta elementtitaloihin verrattuna tämä paikallaan valettu talo on vahvempi, puntaroi Sisask ennen kuin palaa tupakkatauolta hyttiin.

Yksi purkukone on tavallaan monta konetta, koska puomin päähän osia saa tarpeiden mukaan vaihdettua sujuvasti. Välillä koneessa on kiinni dinosauruksen kalloa muistuttuva rouhija, jolla murskataan väliseinien betoni irti raudoituksesta. Välillä roinaa kerätään isolla kahmarilla tai magneetilla.

Katajan purkamisessa ollaan ensimmäisessä rapussa mutta kolmannessa vaiheessa. Ennen betonitöitä on tehty sisäpurku muun muassa kalustosta ja matoista sekä haitta-ainepurku, kertoo työnjohtaja Sauli Saarinen.
Koneen kuljettajan lisäksi töissä on enimmillään kolme muuta miestä. Saarinen arvioi, että noin kuukaudessa työmaa valmistuu.

Asutus on lähellä, ja pöly pidetään kurissa kastelulla. Purkajat sanovat, että uteliaat ovat pysyneet nätisti loitolla.
— Ensimmäisenä päivänä katselijoita oli mustanaan, nyt jo vähemmän. Vieläkin näkee lapsia vanhempien kanssa.
— Helsingissä tämä on niin tyypillistä, ettei se herätä huomiota.
Katajan sisällä ei enää juuri katseltavaa ole. Tyhjentynyt talo palveli viime kesän purkutaidenäyttelyn tiloina. Taiteesta näkyy enää satunnaisia jälkiä.