Waahto Brewerylle hopeaa Suomen Paras Olut -kilpailussa: ”Joudumme harkitsemaan uusiin tiloihin siirtymistä tuotantokapasiteetin ollessa nyt tapissaan”

Waahto Breweryn panimon tuotanto on kasvanut joka vuosi ja tänä vuonna sen arvioidaan ylittävän 80 000 litran rajapyykin.

Tuija Pauhu

Panimon tuotanto on kasvanut joka vuosi ja tänä vuonna sen arvioidaan ylittävän 80 000 litran rajapyykin. Arkistokuva.
Panimon tuotanto on kasvanut joka vuosi ja tänä vuonna sen arvioidaan ylittävän 80 000 litran rajapyykin. Arkistokuva.

Waahto Brewery voitti kansainvälisesti arvostetussa Suomen Paras Olut kilpailussa hopeaa kahdella tuotteella. Tulosten julkistaminen ja palkintojen jako tapahtui Suomen Paras Olut -gaalassa perjantaina 13. syyskuuta Viking Linen Olutristeilyllä.

Waahto Breweryn osalta hopeaa omissa kategorioissaan saivat Red Ale 5,4%, joka kilpaili Vaalea tai keskitumma ale (eurooppalainen) -kategoriassa) sekä Kahvi Stout 7,4%, joka kilpaili Stout ja portteri -kategoriassa.

— Aivan huikean upea fiilis, kun oman pähkäilyn ja luomisen tulos voittaa mitalin. Ja nyt vieläpä kaksi yhdellä kertaa. Kaiken kruunasi Kahvi Stoutin keväällä nappaama hopea sija London Beer Competitionista, se on nyt siis kaksinkertainen hopea mitalisti, myhäilee Waahto Breweryn Olutmestari Jari Kouvalainen.

Onnistumisen taustalla toimiva tiimityöskentely

Waahto Breweryllä rikottiin syyskuun alussa maaginen 350 keiton lukema.

Kahvi Stout ja Red Ale reseptit ovat Kouvalaisen käsialaa, mutta hän ei halua ottaa kaikkea kunniaa omille harteilleen.

— Panimossa toimiminen on tiimityöskentelyä ja kaikessa hyvin onnistuminen vaatii jokaisen työpanosta, muistuttaa Kouvalainen.

Itse oluen tekemisen hoitaa nykyään Olutmestari Jari Korhonen, jolla on vankka ja laaja osaamistausta oluen valmistuksen osalta.

— Korhosen saaminen tiimiimme oli lotto voittoon verrattava asia; on pitkälti hänen ansiotaan, että oluet ovat nyt ”mitali kunnossa”.

Valoisa tulevaisuus

Vaikka hopea ei todellakaan ole häpeä, niin siihen ei kuitenkaan kuulemma tyydytä, vaan hiomista ja makujen parantelua jatketaan tulevaisuudessakin myös palkinto oluiden osalta.

— Asiakkaat pitävät tuotteistamme kovasti ja tulevaisuus näyttää valoisalta, jopa niin kirkkaalta että joudumme harkitsemaan uusiin tiloihin siirtymistä tuotantokapasiteetin ollessa jo nyt tapissaan, vinkkaa Kouvalainen.

Panimon tuotanto on kasvanut joka vuosi ja tänä vuonna sen arvioidaan ylittävän 80 000 litran rajapyykin. Kouvalainen tietää kertoa, että nykyisellä laitteistolla voisi tehdä yli 100 000 litraa vuodessa, mutta oluen ja siiderin kypsyttämistä ei passaa hoputtaa — se kun usein pilaa hyvänkin tuotteen.

— Hiljaa hyvä tulee, muistuttaa Kouvalainen.

Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Sen järjestää Suomalainen Olut ry.