Putsit, jenkkikärryt ja kuolemanpaikka – keräsimme ravisanaston, jolla aloittelija selviää St Michelistä

Mistä raveissa puhutaan, kun kysellään onko hevosella jenkkikärryt tai kerrotaan sen menneen sekin vaihtoon?

Risto Hämäläinen

Monté eli raviratsastus on kasvattanut pikkuhiljaa suosiotaan. Kuvassa viime vuoden Suomen mestari Attack Diablo ja Jenni Koskela. Uusi mestari ratkeaa lauantain ensimmäisessä lähdössä.
Monté eli raviratsastus on kasvattanut pikkuhiljaa suosiotaan. Kuvassa viime vuoden Suomen mestari Attack Diablo ja Jenni Koskela. Uusi mestari ratkeaa lauantain ensimmäisessä lähdössä.

Autolähtö eli ryhmäajo on toinen ravien kahdesta lähetystavasta. Ryhmäajossa hevoset starttaavat lähtöauton takaa, ja eturivissä ovat hevoset 1–8, takarivissä hevoset 9–12. Parhaina lähtöpaikkoina pidetään numeroita 1–5 ja 9.

Hiitti on hevosella ajettava lajiharjoitus. Hiittiä voidaan ajaa raviradalla tai muuten hevosen valmentamiseen hyvin soveltuvalla alustalla.

Jenkkikärryt on yleisnimitys viime vuosina muotiin tulleelle kärrymallille. Tavallista raskaammat kärryt luovat nostattavan ilmiön ja keventävät hevosen etupäätä, mikä parantaa monien hevosten suoritusta.

Juoksurata tarkoittaa volttilähetyksissä lähtöpaikkoja 6 ja 7. Juoksuradan hevoset kiertävät voltissa eri suuntaan kuin muilta paikoilta lähtevät, ja ne käännetään voltista vasemmalle, kun muut kääntyvät oikealle. Ajoituksen onnistuessa juosuradalta saa erinomaisen lähdön, ajoituksen epäonnistuessa alku voi mennä totaalisesti pieleen.

Kaksari on Suomen suosituin totopeli, jota pelataan kaikkiin lähtöihin. Kaksarissa veikataan kahta ensimmäistä hevosta, joiden keskinäisellä järjestyksellä ei ole merkitystä. Kaksarin minimipanos on yksi euro.

Kilometriaika on raveissa käytettävä tapa ilmaista hevosten tulokset. Kilometriaika tarkoittaa juoksun keskimääräistä kilometrinopeutta. Mikkelin rataennätys on Varennen juoksema 1.09,3, mikä tarkoittaa sen käyttäneen kilometriin keskimäärin minuutin ja 9,3 sekuntia. Yleensä tuloksista puhuttaessa edestä jätetään numero yksi pois, eli puhutaan vain minuutin ylittävistä sekunneista.

Kimppatalli on useamman henkilön muodostama ryhmittymä, joka omistaa hevosen tai hevosia. Kimppatallissa voi olla muutamasta jopa tuhansiin omistajiin.

Kuolemanpaikka on juoksupaikka johtohevosen rinnalla. Paikka on fyysisesti ja henkisesti raskas, mutta hyvällä hevosella siitä pystyy kontrolloimaan lähdön tapahtumia.

Lainakuski on ohjastaja, jolla ei ole lainkaan omaa valmennustoimintaa, vaan hän ainoastaan kilpailee muiden valmentamilla hevosilla.

Lämmitys on noin tunti ennen hevosen kilpailusuoritusta tehtävä verryttelyajo.

Monté eli raviratsastus on ravien kilpailumuoto, jossa hevosilla ei ole kärryjä vaan ne kilpailevat ratsastajat selässään. Ranskassa äärimmäisen suosittu kilpailumuoto.

Obersekki (myös pelkkä sekki) on varuste, jolla säädetään hevosen pään asentoa.

Petsari on raveja aktiivisesti veikkaava ja niitä nimenomaan pelimielessä harrastava henkilö.

Pruuvi tarkoittaa lähdön esittelyn jälkeen tehtävää viime hetken reipasvauhtista verryttelyä.

Putsit ovat kavioiden päälle vedettävät yleensä kumiset suojat, joilla voidaan suojata kaviota tai hakea hevosen ravin kannalta optimaalista balanssia.

T-peli pelimuoto, jossa pitää veikata usean peräkkäisen lähdön voittajat. Viikonloppuna ohjelmassa ovat T(oto)4 sekä T75. T4:ssä minimipanos on 0,20 euroa, T75:ssä 0,05 euroa.

Troikka on ravien pelimuoto, jossa veikataan kolmea parasta oikeassa järjestystä. Troikkaa pelataan joka raveissa, mutta vain erikseen merkityissä troikka-lähdöissä. Troikan minimipanos on 0,50 euroa.

Varma on pelitermi, jolla tarkoitetaan ainoana rastina lähtöönsä T-peleissä pelattua hevosta.

Vetopallot ja -laput ovat varusteita, joilla pyritään saamaan hevoselle lisävaihteita kirivaiheessa. Ohjastajalla on ohjiin tai kärryihin sidottuina ylimääräiset narut, joista he voivat vetää hevoselle laput silmille tai pallot pois hevosen korvista.

Ylikylä on voittosummaansa tai vastustajiinsa nähden ylivoimainen hevonen.