Mikkeliläisellä Ajanvaunulla on kohta kahdeksan merkkiä — sekä keväämmällä vanhassa tehtaassa uusi autotalo

Piispalla ja Karjalaisella on plakkarissa uusia sopimuksia.

Mikko Kontti

Hyundain esittelyauto on jo ajettu liikkeeseen. Pekka Piispa ja Veijo Karjalainen aloittivat Skoda-myynnin vuonna 1994 ja muistelevat tehneensä viisi kauppaa. 
Hyundain esittelyauto on jo ajettu liikkeeseen. Pekka Piispa ja Veijo Karjalainen aloittivat Skoda-myynnin vuonna 1994 ja muistelevat tehneensä viisi kauppaa. 

Autoliike Ajanvaunu Oy kasvattaa henkilöautojen merkkivalikoimaansa Mikkelissä roimasti. Liike ryhtyy myymään aikaisemmin edustamiensa merkkien rinnalla Subarua, Hyundaita, Peugeotia ja Citroënia.

Oravinmäessä toimiva Ajanvaunu tunnetaan etenkin Skoda-kauppiaana. Lisäksi se on myynyt ja myy edelleen Suzukia, Mitsubishiä ja Fiatia.

Yrittäjät Veijo Karjalainen ja Pekka Piispa pohtivat, ettei heille tule ainakaan äkkiä mieleen toista kahdeksan merkin liikettä.

Autoliiketoiminnan laajennus on kuitenkin harkittu toimenpide. Karjalainen kertoo maahantuojien olleen kaikkien neljän uuden merkin tapauksessa aktiivinen jälleenmyyjän hankkimiseksi tai myynnin vahvistamiseksi Mikkelin alueelta.

— Kaikkien osuutta yritämme kasvattaa. Skodan kanssa on opittu tavoitteelliseen ja tulokselliseen toimintaan, ja uskomme, että rahkeet riittävät, sanoo Karjalainen.
— Skoda oli Mikkelin talousalueen myydyin merkki viime vuonna.

Piispa ja Karjalainen sanovat, että seudun ostajakunnassa on yhä paljon merkkiuskollisuutta.
— On myös paljon heitä, jotka vaihtavat merkkiä, ei niinkään tyytymättömyyttään vaan vaihtelun halusta.

Ajanvaunun kahdeksan merkin valikoima merkitsee yhteenlaskettuna runsaan 25 prosentin markkinaosuutta uusien autojen rekisteröintitilaston perusteella.

Henkilöstörahkeita Ajanvaunu vahvistaa Karjalaisen mukaan ainakin kolmen myyjän ja kolmen mekaanikon rekrytoinnilla.

Kuluvan talven ajan autot myydään nykyisistä tiloista Kinnarinkadulta. Kevään mittaan tapahtuu järjestely, jossa Skodaa lukuun ottamatta muut merkit siirtyvät toiseen kiinteistöön.
Ajanvaunu osti viime vuoden lopulla Olavi Räsänen Oy:ltä entisen kaiutintehtaan, joka käsittää 2 400 neliön rakennuksen ja 1,2 hehtaarin tontin Juvantien varresta. Paikassa alkaa remontti, ja rakennukseen tehdään tilat seitsemälle merkille. Huolto- ja korjaamotoiminta jatkuu Kinnarinkadulla.

Mikkelin merkkiliikehdinnän yksi osatekijä on viimevuotinen Vauhti-Vaunun konkurssi. Sen jäljiltä Subaru ehti olla muutaman kuukauden vailla edustusta.
Vauhti-Vaunun merkeistä Opel päätyi Osuuskauppa Suur-Savolle ja Ford siirtyi Auto-Killalle.

Myyntijohtaja Teemu Pulliainen vahvistaa Auto-Killan luopuvan Hyundaista piakkoin, mutta ilman dramatiikkaa. Pulliaisen mukaan ratkaisu on toimintaympäristöön liittyvä, eli uusi merkki Ford tarvitsee tilaa kuten myös liikkeen yhä edustamat Volvo, Renault ja Dacia.

Ajanvaunun uusista merkeistä paikkakunnalle jäänee kaksoisedustuksia. Myös Kärkimerkit myy Mikkelissä ranskalaismerkkejä.