Mikkelissä biokaasun juhlaa ensi viikolla: ämpäreitä, tankkausta, ja omaa tuotantoa hernerokalla

Liikennepolttoaineen paikallisen tuotannon jakeluun valmistuu toinen asema.

Mari Koukkula

Graanin tankkausasema jakelee Haukivuorellla tuotettua biokaasua ensi perjantaista alkaen.
Graanin tankkausasema jakelee Haukivuorellla tuotettua biokaasua ensi perjantaista alkaen.

Mikkeliin valmistuu toinen kaasuautojen tankkausasema noin viikon kuluttua.
Rakennustyöt Graanin liikekeskuksen pihamaalla ovat meneillään. Bio-Sairila Oy:n toimitusjohtaja Sami Hirvonen sanoo, että liikennebiokaasua pääsee tankkaamaan viimeistään ensi viikon perjantaina. Silloin järjestetään jakeluaseman viralliset avajaiset ja biokaasuun liittyvä seminaari.


Perjantain avajaisissa 100 nopeinta saa ämpärillisen haukivuorelaisia luomuporkkanoita.
Biokaasu-teema on esillä koko viikonlopun. Lauantain toritapahtumassa järjestäjät lupaavat 400 nopeimmalle ”henkilökohtaisen biokaasuannoksen hernerokan muodossa”.

Kaupungin ensimmäinen kaasuautojen tankkauspiste rakennettiin Haukivuorelle Biohauki Oy:n toteuttamana. Bio-Sairila ostaa kaasun Biohauelta, kunnes sen oma laitos valmistuu.

— Menekkiä on vaikea arvioida. Kaasuautoja on vasta joitakin tuhansia, mutta asemamme sijaitsee kuitenkin Viitostien varressa, jossa on paljon liikennettä, pohtii Hirvonen.
— Jos Biohauen kaasu ei riitä, voimme hankkia sitä muualtakin, mutta tarkoitus on, että Graanissa myytävä kaasu on aina bio-pohjaista.

Kaasu kuljetetaan Haukivuorelta Mikkelin keskustaan kuusimetrisellä merikontilla. Kerralla tulee 3 000 kilon erä. Auton tankkiin mahtuu 20 kiloa, eli kontillisessa on 150 auton tarve.
Hirvonen sanoo, että asema haluttiin toteuttaa etupainotteisesti, koska sen avulla edistetään kaasuautojen hankintaa ja luodaan edellytyksiä omalle liiketoiminnalle.

Suunniteltu biokaasulaitos rakennetaan Metsä-Sairilan jätekeskuksen yhteyteen. Hirvonen kertoo, että jalostamolla on rakennuslupa mutta ei vielä ympäristölupaa.
— Laitoksen rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi vuoden alkupuolella, ja se valmistuisi ensi vuoden loppuun mennessä.

Aluksi liikennebiokaasua tehtäisiin heinästä ja maatalouden vihermassasta. Laitokselle haussa olevan ympäristöluvan mukaan laitos hyödyntäisi myös kotitalouksien biojätettä ja jätevedenpuhdistamon lietettä.

Biojalostamo maksaa noin 9,7 miljoonaa euroa. Elokuussa hankkeelle myönnettiin työ- ja elinkeinoministeriön kärkihanketukea 3,4 miljoonaa.