Karhujen määrä kasvoi Etelä-Savossa - kannan perusteella määritellään saalismäärät

Karhujen määrä kasvoi koko maassa. Osittain kyse voi olla lisääntyneistä havainnoista.

Roni Rekomaa

Karhuja Kuhmossa vuonna 2012.
Karhuja Kuhmossa vuonna 2012.

Karhujen määrä on lisääntynyt Etelä-Savossa. Karhujen määrä vahvistui myös Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Määrä väheni Oulun, Keski-Suomen ja Pohjois-Hämeen riistakeskusalueilla.

Luonnonvarakeskus arvioi, että Suomessa on vähintään 1720–1840 karhua ennen syksyn 2016 metsästyskautta. Luku sisältää arvion tänä keväänä syntyvästä lähes 350 pennusta. Suomen karhukanta on kasvanut noin 15 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan arvioon.

– Karhukanta-arvioon vaikuttaa biologisten tekijöiden ohella myös havaintomateriaalin määrä ja laatu. Onkin hyvin todennäköistä, että nyt nähtävät muutokset Kainuun, Pohjois-Savon ja jopa Pohjois-Karjalan karhukannassa vuosien 2014 ja 2015 välillä eivät ole yksin biologisten tekijöiden aiheuttamia, kertoo Luken tutkija Samuli Heikkinen tiedotteessa.

Arvio perustuu vuonna 2015 petoyhdyshenkilöiden tekemiin havaintoihin. Karhuhavainnot lisääntyivät noin 10 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Pentuehavaintojen määrä kuitenkin väheni noin 11 prosenttia.
Esimerkiksi vakiintuneen kannan hoitoalueella itäisessä Suomessa karhujen määrä on lisääntynyt. Alueella arvioidaan nyt olevan 650–720 karhua, kun edellinen arvio oli 485–550 karhua.

Luonnonvarakeskuksen arvion pohjalta maa- ja metsätalousministeriö antaa asetuksen suurimmasta sallitusta saalismäärästä ensi metsästyskaudelle. Karhunmetsästys alkaa 20. elokuuta.

Elina Raittila