Kaakko 19 -pääsotaharjoituksessa siniset ja keltaiset iskevät yhteen ensin Mäntyharjussa — Myös Mikkelissä suurharjoitus näkyy ja kuuluu

Marras-joulukuun vaihteessa toteutettava harjoitus ulottuu Etelä-Savossa Otavan pohjoispuolelle ja Mäntyharjun kyliin.

Panssarivaunuilla liikutaan marras-joulukuun vaihteessa Etelä-Savon maastossa. Kuva Itä09-sotaharjoituksesta.
Panssarivaunuilla liikutaan marras-joulukuun vaihteessa Etelä-Savon maastossa. Kuva Itä09-sotaharjoituksesta.

Puolustusvoimien pääsotaharjoitus Kaakko 19 näkyy ja kuuluu laajalti Mäntyharjussa ja Mikkelissä marras-joulukuun vaihteessa.

Seudun metsissä harjoittelee tuhansia miehiä ja naisia, ja teillä liikkuu runsaasti panssarikalustoa. Ilmassa lentää muun muassa Horneteja ja helikoptereita.

Taisteluharjoitusta johtava Maasotakoulun johtaja, eversti Kari Pietiläinen sanoo toiminnan painottuvan maastoon, mutta silti 12 000 henkilön harjoitusta ei voi olla huomaamatta.

— Esimerkiksi moottorimarssit toteutetaan useita eri reittejä harjoituksen alussa ja päättymisen aikana, jotta ne haittaisivat mahdollisimman vähän muuta liikennettä, kertoo Pietiläinen.

Haitat minimoidaan

Maasotakoulu järjesti keskiviikkoiltana Mäntyharjussa info-tilaisuuden maanomistajille harjoituksesta ja yksityisten alueiden käytöstä.

Pietiläisen mukaan häiriöt ja haitat muulle yhteiskunnalle pyritään pitämään mahdollisimman vähäisinä. Kyläteiden liikenne hidastuu enintään tilapäisesti. Puolustusvoimat pyrkii välttämään vaurioita ja korjaa vahingot jo harjoituksen aikana.

Osa taisteluista tapahtuu yksityisten mailla, mutta turvallisuussyistä esimerkiksi panssaritaistelut rajataan pääosin Puolustusvoimien käytössä oleville alueille.

Harjoitus kohdistuu laajalle alueelle Etelä-Savoa, Kymenlaaksoa ja Etelä-Karjalaa. Taistelut alkavat Mäntyharjun alueelta, jonne eteläiset siniset joukot rientävät pysäyttämään pohjoisesta tulevaa keltaisten hyökkäystä.

Harjoitus ajoittuu marraskuun 27. päivän ja joulukuun 4. päivän välille.

Maasotakoulun tiedottaja Sari Pöyhönen kertoo, että toimintaa on heti harjoituksen alussa muun muassa Karkialammella ja Kyrönpellon ampumaradan alueilla, Otavan pohjoispuolella sekä Mäntyharjun Mynttilässä ja Särkemäessä.

Marraskuun 28. päivästä alkaen taisteluita käydään muun muassa Mäntyharjun kaakkoisissa kylissä kuten Kinnillä, Haimilla, Käävänkylässä ja Tommolassa.

Joukot Etelä- ja Keski-Suomesta

Kaakko 19:ssä harjoitellaan puolustusvoimien yhteisten suorituskykyjen käyttöä Rajavartiolaitoksen kanssa sekä valmiutta vastata nopeasti kehittyviin tilanteisiin Kaakkois-Suomen alueella.

Pietiläinen kertoo, että harjoitusjoukot on koottu lähinnä Etelä- ja Keski-Suomesta. Reserviläisiä on mukana yli 3 200. Harjoituksen johtaa maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko.

Maavoimista harjoitukseen osallistuu kaikkien aselajien joukkoja Kaartin jääkärirykmentistä, Karjalan prikaatista, Maasotakoulusta, Maavoimien esikunnasta, Panssariprikaatista, Porin prikaatista ja Utin jääkärirykmentistä

Ajoneuvoja harjoitukseen osallistuu noin 2 200. Kalustoa tuovat paikalle kaikkien puolustushaarojen joukko-osastot, joista harjoitusaluetta lähimpinä sijaitsevat Karjalan prikaati, Karjalan lennosto, Rannikkoprikaati, 1. Logistiikkarykmentti ja Rajavartiolaitoksesta muun muassa Kaakkois-Suomen rajavartiosto.

Toimintaa ulottuu Kaakkois-Suomen rannikkoalueille ja Suomenlahdelle.