Auringon vaaroista kerrotaan tikku-ukkoesityksellä — Mikkelin alueen päiväkodeissa alkaa aurinkovalistus

Lasten ohut iho palaa herkemmin kuin aikuisten. Aurinkorasvan käyttäminen on tärkeää jo kevätauringon aikaan.

Heli BLåfield

Aurinko voi polttaa myös keväällä. 
Aurinko voi polttaa myös keväällä. 

Saimaan Syöpäyhdistys aloittaa tänä keväänä aurinkovalistuksen Mikkelin alueella useissa päiväkodeissa. 

Valistuksella halutaan muistuttaa, että lasten ihon suojaaminen on hyvä aloittaa jo kevätauringon porottaessa. Talven jälkeen lapsen vaalea iho palaa vielä herkemmin kuin aikuisen, koska lapsen iho on ohut ja herkkä eivätkä sen omat suojamekanismit ole vielä kehittyneet.

Aurinkovalistustuokioita tekevät Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun terveysalan opiskelijat, jotka syöpäyhdistys on kouluttanut. Valistus tapahtuu tikku-ukkoesityksellä, jossa käydään sadunomaisesti läpi aurinkoasioita. Lisäksi opiskelijoilla on mukanaan juliste, joissa opetetaan kuvilla, miten rasvaus lapselta itseltään onnistuu. 

Aurinkovalistustuokioita pidetään Naisvuoren, Peitsarin ja Tikanpellon päiväkodeissa, päiväkoti Vilttihatussa ja Jussintuvan avoimessa varhaiskasvatuksessa. Ohjaus tapahtuu viikoilla 10 ja 11, juuri kun kevätaurinko alkaa olla kirkkaimmillaan. 

— Haluamme ohjata lapsia oikeanlaiseen aurinkokäyttäytymiseen, koska tiedetään, että auringolta suojautumisen malli rakennetaan lapsena. Jos toisetkin rasvaavat, ehkä siitä tulee kaikille yhteinen tapa, Saimaan Syöpäyhdistyksen Mikkelin neuvontapalvelun sairaanhoitaja Liisa Kautto kertoo tiedotteessa.

Rasvaus monilla jo hyvin hallussa

Kauton mukaan osa perheistä tietää rasvailusta nykyisin jo aika hyvin.

— Viime kesä oli niin aurinkoinen kesä, että asiasta oli paljon puhetta, hän sanoo.

Varsinkin talviaikaan asiasta on kuitenkin hyvä muistuttaa, koska paistetta ei huomaa samalla tavalla.

— Kun hangelta hohkaa aurinko, on hyvä ruveta pikkuhiljaa suojautumaan. 

Iho kannattaa suojata yli 30 suojakertoimen aurinkovoiteella ja käyttää aurinkolaseja. 

Ihosyöpien määrä on edelleen kasvussa. Saimaan syöpäyhdistyksen mukaan 90 prosenttia ihosyövistä olisi ehkäistävissä omalla käyttäytymisellä. Lapsena palanut iho kasvattaa ihosyövän riskiä aikuisena. Merkittävää on palamiskertojen määrä. 

Valistusyhteistyötä ovat olleet suunnittelemassa Suomen syöpäyhdistyksen terveyden edistämisen asiantuntija Outi Savolainen, syöpäyhdistys, Mikkelin päiväkodit ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun terveysalan opiskelijat. 

Uusimmat uutiset