Mikkeliläiset lapset rakensivat hotellin hyönteisille — Projekti opetti Olkkolan koululaisille matematiikkaa, biologiaa ja puukäsityötaitoja

Hyönteishotellit ovat puusta tehtyjä rakennelmia, joissa hyönteiset voivat yöpyä, pesiä tai talvehtia. Olkkolan koulun kolmasluokkalaiset rakensivat opettajan ohjauksessa sellaisen koulunsa pihalle.

Mari Koukkula

Olkkolan koulun kolmasluokkalaiset Jasmin Markevitsch, Siiri Lampinen, Jesse Puranen, Iida Liukkonen ja Virve Tiusanen rakensivat opettajansa ohjauksessa hotellin hyönteisille.

Nyt siellä menee joku ötökkä!

Olkkolan koulun kolmasluokkalaiset Iida Liukkonen, Virve Tiusanen, Jasmin Markevitsch, Siiri Lampinen ja Jesse Puranen ryntäävät koulun pihalle rakennetun hyönteishotellin luokse. Opettaja Anssi Kirjalainen menee lähemmäksi hyönteistä ja nimeää sen oitis seeprahyppijäksi. Kyseessä on hyppyhämähäkkeihin kuuluva laji, joka väritykseltään näyttää aivan seepralta.

— Tämä taitaakin olla tällä hetkellä harvinaisin vieras hyönteishotellissa, Kirjalainen kertoo.

Hyönteisillä ei ole enää yöpymispaikkoja

Hyönteishotellit ovat yleistyneet suomalaisten pihoilla viime vuosina. Hotellit ovat puusta tehtyjä rakennelmia, joissa erilaiset hyönteiset voivat yöpyä, pesiä tai talvehtia.

Mari Koukkula

Lapset laittoivat hotelliin villaa, jotta linnut voisivat käydä hakemassa siitä tarvikkeita pesäänsä. 

Mari Koukkula

Hotellin kasattuihin puihin on porattu reikiä, joihin erakkoampiaiset voivat mennä.

Hyönteishotelleja rakennetaan, koska ihmisten pihat ovat jo niin ylihoidettuja, ettei niissä ole enää hyönteisille paikkoja yöpyä ja pesiä.

Kirjalainen näki Suomen luonto -lehdessä kuvan hyönteishotellista ja päätti tehdä oppilaidensa kanssa sellaisen. Tuloksena oli yli kaksimetrinen rakennelma, jossa on käytetty erilaisten puumateriaalien lisäksi esimerkiksi tiiltä.

Koppakuoriainen, ampiainen, mittarimato...

Olkkolan koulun kolmasluokkalaiset alkoivat valmistella B&B- eli Bee/Bird-nimistä hyönteishotelliaan jo tammikuussa. Koululaiset ovat opetelleet esimerkiksi sahaamista ja porakoneen käyttämistä hotellia rakentaessaan.

— Ja mittaamista, muistuttaa Siiri Lampinen.

Kirjalainen piirsi oppilaille malliksi hotellin mittakaavassa yhden suhde viiteen. Oppilaiden tehtävänä oli laskea, minkä mittaiset puutavarat heidän oli sahattava hyönteishotellia varten.

Mari Koukkula

Hyönteishotellin vieraana oli esimerkiksi seeprahyppijä.

Mari Koukkula

Myös mittarimato saapui vierailulle lasten rakentamaan hotelliin.

Puukäsityön ja matematiikan lisäksi hyönteishotelli-projekti opettaa lapsille myös biologiaa. Hotellissa ovat todistetusti vierailleet alkukesästä koppakuoriainen, ampiainen ja mittarimato. Rakennelmassa on omat paikkansa myös linnuille, ja esimerkiksi sinitiainen kävi heti tekemässä tuttavuutta hotellin kanssa.

Vaikka hyönteishotelli onkin ollut oppilaille antoisa projekti, se on joutunut myös ilkivallan kohteeksi. Kirjalainen toivoo, että hotelli jätettäisiin tulevaisuudessa rauhaan.

Mari Koukkula

Hyönteishotellin vieressä on muistokivi Sulo-nimiselle oravanpoikaselle, jonka koululaiset löysivät koulun pihalta. Iida Liukkonen kohentaa muistokivelle tuotuja kukkia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet