Keskustan Pirkkalainen jatkaisi eduskunnan istuntokautta soten vuoksi — ”Sote-uudistusta tehty niin kauan, että saagalle pitäisi jo saada piste”

Vaalikevät painaa päälle, mutta keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen antaisi tarpeen vaatiessa lisäaikaa sote-lakien käsittelylle. Keskusta ei peräänny sovitusta maakuntien lukumäärästä.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoo, että sote-uudistuksessa on päästävä eteenpäin.
Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoo, että sote-uudistuksessa on päästävä eteenpäin.


Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen katsoo, että eduskunnan tulisi tarpeen vaatiessa jatkaa kevään istuntokautta sote-lainsäädännön saamiseksi päätöksentekoon.
— Se on oma kantani, mutta tietysti eduskunta itse ja sen puhemiehistö päättävät asiasta.
Eduskunnan on määrä päättää istuntokautensa maaliskuun puolivälissä ja siirtyä vaalivapaalle.


Soten lainsäädäntöpaketin valmistumisen venyminen on kuitenkin nostanut keskustelua siitä, että eduskunta mahdollisesti jatkaa istuntokauttaan lakien käsittelyn vuoksi.

Pirkkalainen perustelee kantaansa sillä, että sote- ja maakuntauudistus on vaalikauden keskeisimpiä hankkeita.
— Sote-uudistusta on yritetty saada aikaan 13 vuotta. Sille saagalle tulisi jo saada piste.
— Täydellistä lopputuloksesta ei tule, ja seuraavan hallituksen on jatkettava uudistuksen valmistelua. On kuitenkin pystyttävä pääsemään eteenpäin.
— En ymmärrä, mitä voitetaan, jos uudistus nyt kaatuisi. Siitä ei olisi poliittista hyötyä kenellekään.

Sote-kokonaisuus on Pirkkalaisen mukaan loppujen lopuksi hyvässä vaiheessa.
— Perustuslakivaliokunnan käsittely vie aikansa, mutta toivon, että kokonaisuutta ei piiloteta toimintatapoihin, vaan oikeasti tuodaan lait eduskunnan suureen saliin asti. Siten eduskunta pääsee keskustelemaan uudistuksesta ja ottamaan kantaa asiaan.

Täydellistä lopputuloksesta ei tule, ja seuraavan hallituksen on jatkettava uudistuksen valmistelua. — Riikka Pirkkalainen


Pirkkalaisen mukaan keskusta on sitoutunut uudistukseen, eikä ole perääntymässä esimerkiksi maakuntien lukumäärästä. Suunniteltu 18 maakunnan lukumäärä on keskustalle kynnyskysymys.
— Maakunnilla on päätöksenteon läheisyyden takia oma arvonsa. Kannattaa miettiä, kuka päättää esimerkiksi eteläsavolaisten asioista, jos SDP tai vihreät ovat vallassa.


Pirkkalainen sanookin tarkkailevansa sitä, mitä maakuntien oppositiopoliitikot, ennen muuta SDP:n edustajat, toimivat.
— Maakunnissa, myös Etelä-Savossa, maakuntauudistusta on valmisteltu hyvässä yhteisymmärryksessä. On katsottava, miten oppositiopuolueen edustajat äänestävät eduskunnassa.
— On vahva ristiriita, jos he omassa maakunnassa valmistelevat uudistusta ja sitten eduskunnassa äänestävät vastaan, sanoo Pirkkalainen.