Kolmenkympin pakkasraja paukkui rikki Etelä-Savossa - kaikkien aikojen pakkasennätys talvisotatalvelta

Vaikka kolmeen vuoteen ei näin kylmää ole ollutkaan, ennätyslukemista ollaan vielä kaukana.

Timo Seppäläinen

Laitaatsalmi Savonlinnassa höyrysi tammikuun 30 asteen pakkasessa kauniina.

Kolmenkympin pakkasraja meni rikki kaikissa Etelä-Savon kaupungeissa torstaiaamun ja aamupäivän aikana.
Mikkelin lentoasemalla mitattiin -30,1 astetta aamuseitsemän aikoihin. Ilmatieteen laitoksen mittauspisteessä Savonlinnan lentoasemalla mitattiin -30,8 astetta kello 8.30. Pieksämäelläkin mitattiin alle kolmenkympin lukemia.
Kireät pakkaset alkavat ennusteen mukaan hieman hellittää perjantaina, mutta Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eerik Saarikallen mukaan kovin nopeaa lauhtumista ei Etelä-Savoon ole luvassa.
– Lapissa pakkaset hellittävät jo perjantaina, mutta pidän mahdollisena, että Itä-Suomessa mitataan perjantaina talven alimmat pakkaslukemat, Saarikalle toteaa.

Saarikallen mukaan alempi ilmamassa on nyt niin kylmää Itä-Suomessa, että nopeaa lämpenemistä on turha odottaa. Käytännössä kyse on siitä, että maan pintaa lähinnä oleva ilmakerros on niin kylmä, että pakkaslukemat pysyvät kovina pitemmän tovin, vaikka korkeapaine väistyisikin Suomen päältä pois.
– Vasta ensi viikolla voi odottaa ensimmäisiä lumisateita, Saarikalle toteaa.
Saarikallen mukaan järvialueiden jäätymisen vuoksi lumikuurojen mahdollisuus vähenee. Tosin hän toteaa, että Laatokasta ja myös Suomenlahdesta osa on sulana ja sieltä nousevat lumikuurot voivat ulottua Etelä-Savoon asti.

Vaikka kolmenkympin pakkaset ovat olleet kortilla viime vuosina, ollaan kaukana Etelä-Savon ennätyspakkasista.
– Edellinen alle -30 asteen pakkaslukema mitattiin Mikkelissä 2013. Kaikkien aikojen ennätys on talvisotatalvelta 1940, jolloin Mikkelissä mitattiin alle -42 asteen pakkaslukemat.
– Savonlinnassa mitattiin -40,2 astetta talvella 1987, joka oli hyvin kylmä talvi koko Suomessa, kertoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Juttua päivitetty ennusteella ja kaikkien aikojen tilastolukemilla kello 13.55.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo