Suden epäillään tappaneen ja syöneen 11,5-vuotiaan Viksu-koiran Mikkelin Haukivuorella

Susihavainnoista on puhuttu joulun aikaan myös Facebookin Haukivuori!-ryhmässä. Viksu-koira joutui suden suuhun Tuliniemessä.

Virpi Kiukas

11,5-vuotias Viksu oli rodultaan suomenlapinkoira.
11,5-vuotias Viksu oli rodultaan suomenlapinkoira.

Suomenlapinkoira Viksun epäillään joutuneen suden syömäksi Mikkelin Haukivuorella Tuliniemessä, Kangasjärven pohjoispäässä.

Viksun omistaja Virpi Kiukas kertoo, että hän haki poikansa Pieksämäen juna-asemalta joulunviettoon perjantaina puoli seitsemän aikaan illalla. Ulkokoirana viihtyvä Viksu oli jäänyt ulos, jossa se viihtyi hyvin. Vain öisin ja kovilla pakkasilla koira oli sisällä.

— Tultuamme kotiin Viksun haukku ei ollut vastaanottamassa, oli ainoastaan kissa, Kiukas kertoo.

Virpi Kiukas

Talon lähellä sijaitsevalta pellolta löytyi raahausjälkiä ja alue, jossa oli selkeästi peuhattu.
Talon lähellä sijaitsevalta pellolta löytyi raahausjälkiä ja alue, jossa oli selkeästi peuhattu.

Perhe yritti etsiä ja huudella koiraa, mutta sitä ei löytynyt. Sen sijaan talon lähellä sijaitsevalta pellolta löytyi raahausjälkiä ja alue, jossa oli selkeästi peuhattu. Lisäksi lähialueelta löytyi suden jäljen näköisiä jälkiä lumessa sekä yksi veriläiskä. Koiran kalloa tai turkkia ei löytynyt.

Askelpituus sopii sudelle

Susihavainnoista on puhuttu joulun aikaan myös Facebookin Haukivuori!-ryhmässä. Havainnoista on kerrottu esimerkiksi Pitkäahontiellä. Se on eri suunnassa kuin Tuliniemi.

Kiukas kertoo nähneensä suden jälkiä perjantaina Tuliniementiellä, josta susi olisi jatkanut järvenrantaa ja peltoa pitkin pihaan.

— Sieltä se oli tullut suoraan koiraa kohti, Kiukas sanoo.

Kiukas kertoo, että paikalliset metsästäjät kävivät sunnuntaina katsomassa jälkiä. He epäilivät, että 11,5-vuotiaan Viksun hengen olisi vienyt juuri susi.

— Askelpituus ja käpälän jäljet sopivat sudelle. Heidän mukaansa ilves ei kävisi tällä tavalla koiran kimppuun, Kiukas kertoo.

Tassussa on merkintä tapahtuneesta

Suomen riistakeskuksen suurpetohavaintojärjestelmä Tassussa on merkintä perjantailta suden aiheuttamasta vahingosta Tuliniemessä. Tekijä on alustavasti arvioitu sudeksi jälkihavaintojen perusteella.

Merkinnän mukaan susi olisi raahannut koiraa ja syönyt siitä ainakin osan. Alueelta löytyi selkeä verijälki.

Tassuun tekevät merkintöjä paikallisten riistanhoitoyhdistysten toimijat. Länsi-Savo ei ole tavoittanut riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja kommentoimaan asiaa.

Mikkelin seudulla susien aiheuttamia vahinkoja sattuu silloin tällöin. Toukokuussa vuonna 2015 susi söi pihakoiran Juvalla yöllä. Koira oli aamulla löydettäessä vielä hengissä, mutta se jouduttiin lopettamaan. Vuonna 2016 susi taas tappoi lampaan Haukivuoren Kantalassa.

Luetuimmat