Essote maksaa ikäihmisten perhehoitajille nyt 1000 euroa per asiakas kuukaudessa — pitkäaikaisista perhekodeista on huutava pula

Essoten hallitus hyväksyi perhehoitajien palkkioiden korotuksen.

Jaakko Avikainen

90 vuotta ensi vuonna täyttävä Hilkka Paasonen (oik. sohvalla) ja kehitysvammainen Vuokko Laitinen, 56, viihtyvät Aino Vuorimiehen perhekodissa Mikkelin Haukivuorella.
90 vuotta ensi vuonna täyttävä Hilkka Paasonen (oik. sohvalla) ja kehitysvammainen Vuokko Laitinen, 56, viihtyvät Aino Vuorimiehen perhekodissa Mikkelin Haukivuorella.

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon OSSI-hankkeen hankepäällikön Jaana Koinsaaren mukaan asiakkaita perhehoitajille riittäisi Etelä-Savossa. Tällä hetkellä maakunnassa on kuusi perhekotia.

— Perhekodeista, joissa ikäihminen voi asua pitkäaikaisesti, on huutava pula, Koinsaari sanoo.

— Kyse on elämäntavasta, joka vaatii todella sitoutumista. Myös perhekodin sijainti vaikuttaa. Monen omaisen mielestä esimerkiksi Haukivuori on liian kaukana — omainen haluttaisiin perhekotiin oman kunnan alueelle.

Essoten hallitus hyväksyi torstaina perhehoitajien palkkioiden korottamisen. Jos perhehoitaja ottaa kotiinsa asiakkaan pitkäaikaisesti asumaan, hän saa kuukaudessa 1000—1200 euroa per asiakas. Hän saa kulukorvauksia 615 euroa kuussa.

Lisäksi perhehoitaja saa nyt vapaapäivälleen palvelusetelin, jolla hän saa itselleen sijaisen kolmeksi päiväksi.

Perhehoitaja, jolla on asiakkaita kotonaan lyhyissä jaksoissa, saa tästä lähtien 70 euron palkkion vuorokaudessa per asiakas. Perhehoitajalle kuuluu kulukorvauksia 23 euroa vuorokaudessa per hoidettava.

Uusi perhehoitaja saa Essotelta käynnistämiskorvausta enintään 2916 euroa etukäteen yhdessä suunniteltuihin tarvittaviin hankintoihin tai kodin muutostöihin.