Mikkeliläisnaiset kertovat sisarensa elämän lopputaipaleesta Ylen Spotlight-ohjelmassa: ”Oli tuskallista katsoa, kun hänet oli tuskissaan sidottu sänkyyn”

Mikkeliläiset Ritva Sommermark ja Raija Lindström kertoivat sisarensa saamasta hoidosta Ylen Spotlight-ohjelmassa tiistaina.

Kuvakaappaus Yle Areenasta

Spotlight-ohjelmassa oli haastateltu mikkeliläisiä sisaruksia. Ritva Sommermark kävi sisarensa Raili Liimataisen haudalla.

Muistisairaiden vanhusten liikkumisen rajoittamista pohdittiin tiistai-illalla Yle Teeman ja Femin Spotlight-ohjelmassa nimeltä ”Sairaat ja sidotut”.

Mikkeliläiset sisarukset Ritva Sommermark ja Raija Lindström kertoivat ohjelmassa siskonsa Raili Liimataisen elämän lopputaipaleesta.

Molemmat sisarukset ovat työskennelleet hoitajina vanhusten parissa.

— Railia kohdeltiin kuin vanhaa saapasta, jolle ei ollut käyttöä, Sommermark kertoo ohjelmassa.

Hänen mukaansa muistisairas sisko kävi monta hoitolaitosta läpi. Liimatainen oli siskosten mukaan usein sidottuna sänkyyn.

— Oli tuskallista katsoa, kun hänet oli tuskissaan sidottu sänkyyn. Hän oli yksin huonessaan, ja tullessani kuulin jo käytävään, kun hän huusi minua apuun ja pyysi sitten leikkaamaan siteet poikki, Lindström kertoo ohjelmassa.

— Kunpa hänen ei olisi tarvinnut huutaa tuskissaan kolmea viikkoa, Sommermark sanoo.

"Tilanne saattaa herättää omaisissa huolta"

Essoten hoito-ohjeiden mukaan potilasta ei saa sitoa ennen kuin häntä tai tilannetta on rauhoitettu kaikilla muilla keinoilla.

Essoten terveyspalveluiden johtaja Jarmo J. Koski oli sähköpostitse kommentoinut Spotlightin toimittajan esittämään kysymykseen:

— On varmaan luonnollista, että jos potilaan itsemääräämisoikeuteen joudutaan puuttumaan esimerkiksi lepositeillä, tilanne saattaa herättää omaisissa huolta. Tarkemmin minulle ei ole raportoitu näiden huolen ilmausten määristä.