Puumalassa pizzeriaa pitävälle yrittäjälle päiväsakkoja – Oikeus katsoi, että toiminta vaaransi terveyttä

Yrittäjä on valittanut tuomiosta, joka koski viime vuoden toimintaa.

Anssi Koskinen

Kuvan pizza on valmistettu muualla. Kuvituskuva.
Kuvan pizza on valmistettu muualla. Kuvituskuva.

Kesäaikaista pizzeriaa Puumalassa pitävä yrittäjä on saanut Etelä-Savon käräjäoikeudelta sakkotuomion terveysrikoksesta ja rakennusrikkomuksesta.

Yrittäjä valmisti pizzoja lautarakenteisessa Keskustien kioskissa, joka viranomaisten mukaan ei täyttänyt vaatimuksia. Myynti- ja valmistuspisteestä puuttui muun muassa juokseva vesi.

Terveysrikoksen arvioinnissa oikeus piti raskauttavana, että paikassa oli valmistettu 700–1 000 pizzaa.

Terveysvalvonnan tai oikeuden tiedossa ei ole oireiden aiheutumista. Pizzerian olosuhteiden arvioitiin kuitenkin aiheuttaneen vaaraa ihmisen terveydelle.

Yrittäjä jatkaa yhä

Yrittäjä tuomittiin 55 päiväsakkoon, yhteissummaltaan 1 100 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä yrittäjä kiisti rikoksen ja on ilmoittanut valittavansa tuomiosta.

– Oikeusprosessi jatkuu hovioikeudessa. En hyväksy tuomiota, sanoo Kamil Akkaya.

Hän ei ole luopunut yrittämisestä ja paikkakunnasta. Akkaya on äskettäin päättänyt tämän kesän liiketoiminnan.

– Kesä oli tosi hyvä. Porukkaa oli paljon.

Tänä kesänä toiminta tapahtui telttapizzeriasta, joka oli toimintamuoto myös kesällä 2018. Viime vuonna pizzat tehtiin lautarakenteisessa rakennuksessa.

Akkaya sanoo, etteivät terveysviranomaiset ole kuluneena kesänä huomauttaneet toiminnasta.

Käräjäoikeuden tuomion perusteella yrittäjä sai viime vuonna useita huomautuksia rakennuslupaan ja elintarvikehygieniaan liittyvistä puutteista. Lopulta paikka suljettiin poliisin virka-avulla heinäkuussa.

Akkayan mukaan hän oli saanut luvista ja vaatimuksista ristiriitaista ohjeistusta.

Ei soveltunut ravintolatoimintaan

Aikaisemmin pizzeria toimi 20 neliön rakennuksessa, jota ei voinut lukita. Toimitiloista puuttui juoksevan veden ohella viemäröinti ja asiakas-wc:t. Yrittäjä vei likaveden saavilla läheisen kahvilan vessaan.

Myös esimerkiksi jääkaappien siisteydessä ja ilmanvaihdossa havaittiin puutteita. Sähköjärjestely perustui viereisestä rakennuksesta vedettyyn jatkojohtoon.

Rakennuksen lupahakemukset olivat puutteellisia, eivätkä rakenteet soveltuneet ravintolatoimintaan, ilmenee käräjäoikeuden ratkaisusta.