Luoti meni hirvimetsällä vasan läpi ja osui toiseen passimieheen Pieksämäellä – Ampujalle tuomio metsästysrikoksesta

Mies sanoi keskittyneensä hirveen, ja turvallisuusohjeet unohtuivat.

Riitta Piltonen

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Hirvijahdissa varomattomasti ampunut 60-vuotias mies sai Etelä-Savon käräjäoikeudelta 30 vuorokauden ehdollisen vankeusrangaistuksen, koska hän oli osunut toiseen mieheen.

Tapaus sattui lokakuussa 2018 Pieksämäellä.

Tilanteessa passilinjaan juoksi hirvenvasa. Ensimmäisestä osumasta vasa ei pysähtynyt, ja mies oli ampunut toisen kerran, vaikka ampumasektori oli jo vaarallinen muiden metsästäjien kannalta.

Toisella kerralla luoti meni vasan lävitse ja osui toisella passipaikalla olleen miehen alavartaloon. Tämä sai hengenvaaralliset ja välitöntä leikkaushoitoa vaatinet vammat.

Ampuja totesi olleensa tietoinen turvallisuusohjeista ja ampumasektoreista mutta sanoi keskittyneensä kyseisellä hetkellä vain hirveen.

Ampui kolmesti

Käräjäoikeus totesi miehen ampuneen vasaa vielä kolmannen kerran, vaikka hän oli kuullut huudosta toisen passimiehen haavoittuneen. Kolmannen laukauksen jälkeen hän oli mennyt auttamaan osuman saanutta.

Tuomitulle jahtikausi oli kolmas ja ammuttu hirvi ensimmäinen.

Ampuja tuomittiin metsästysrikoksesta, törkeästä vammantuottamuksesta ja varomattomasta käsittelystä. Kiväärin hän menettää valtiolle, ja metsästyskielto jatkuu elokuuhun 2021 asti.