Yksityishenkilö Fazerin suvusta osti Hirvensalmen Ripatinkosken: Hinta karkasi kaksinkertaiseksi

Kauppa käsittää kilometrin verran koskea sekä rakennuksia.

Risto Hämäläinen

Ripatinkoski oli niin sanottu harvoin tarjolla -kohde. Koskea on myös kunnostettu ja kalastoa hoidettu.
Ripatinkoski oli niin sanottu harvoin tarjolla -kohde. Koskea on myös kunnostettu ja kalastoa hoidettu.

Myytävänä ollut Hirvensalmen Ripatinkoski on vaihtanut omistajaa — huomattavasti pohjahintaa kalliimmalla hinnalla.

Kilometrin mittaisen koskikalastusalueen on ostanut yksityishenkilönä Jan Fazer perustettavan yhtiön lukuun.

Jan Fazer kuuluu Fazerien omistajasukuun, ja hän on toiminut ruoasta ja etenkin makeisista tunnetussa Oy Karl Fazer Ab:ssä hallituksen jäsenenä vuodesta 2012.

Metsäyhtiö UPM:n kiinteistöomaisuutta jalostava UPM Bonvesta laittoi Ripatinkosken kiinteistövälittäjän kautta julkiseen myyntiin viime syksynä. Kiinnostusta kohteeseen oli paljon, ja muun muassa kalastusmatkailuyrittäjien kerrottiin kyselleen paikasta.

Koski myytiin tarjousten perusteella. Kauppahintarekisterin mukaan UPM myi kolmesta kiinteistöstä muodostuvan kohteen rakennuksineen 901 000 eurolla.
Pohjahinnaksi oli asetettu 484 000 euroa.
Länsi-Savo tavoitteli maanantaina Jan Fazeria tuloksetta.

Ripatinkoski vesialueineen ja määräaloineen sijaitsee Hirvensalmella Ripatintien varressa Vahvajärven ja Iso-Sämpiän välissä.
Koski on vuolas ja käsittää neljä hehtaaria vesialuetta.

Miljööseen kuuluu alueen perinteeseen liittyviä rakennuksia ja rakenteita kuten kalamaja, laitureita, vanhoja aittoja, savusauna sekä 1980-luvulla rakennettu 115 neliön omakotitalo. Rakennusten määräalat rajoittuvat koskeen.
Yleiskaava sallii alueella lisärakennusoikeutta.

Karl Fazer rakensi aikoinaan Kissakosken

Koski on aiemmin ollut yksityisellä kalastusharrastajien porukalla vuokralla. Vuokrasopimus päättyi vuoden lopussa, ja UPM laittoi kosken myyntiin.

Ripatinkoski lukeutuu Puulan-Mäntyharjun reitin koskiin. Fazerin nimi liittyy vesireitin teolliseen historiaan Ripatinkoskelta yläjuoksulle päin. Helsinkiläinen Karl Fazer oli yhtenä neljästä kauppiassuvun edustajasta perustamassa Kissakoski Oy:n paperitehdasta vuonna 1907. Metsäyhtiö Kymi osti tehtaan 1920-luvulla, ja myöhemmin Kissakoskelle rakennettiin voimalaitos. Sen taas osti Suur-Savon Sähkö.
Ripatinkoski on rauhoitettu, eikä siihen voi rakentaa esimerkiksi vesivoimaa.