Mikkeliläinen tietoliikenneasentaja Juha Paavilainen auttaa ja korjaa: "Monilla on tapana ladata kotitietokoneelleen liikaa ohjelmia"

Tuntemattomilta sivustoilta ei kannata ladata ohjelmia, Juha Paavilainen muistuttaa.

Kari Toiviainen

Työkseen tietokoneita korjaava Juha Paavilainen neuvoo hankkimaan kotikoneisiin virustorjuntaohjelman.
Työkseen tietokoneita korjaava Juha Paavilainen neuvoo hankkimaan kotikoneisiin virustorjuntaohjelman.

Mikkeliläisen Ditek Oy:n tietokoneasentaja Juha Paavilainen, 30, miten tulit alalle?

— Kiinnostuin jo lapsena tietokoneista. Nyt olen noin 10 vuotta korjaillut ammatikseni asiakkaiden tietokoneita. Teen kotikäyntejä ja korjaan koneita asiakkaiden luona.

Millainen koulutus sinulla on?

— Olen valmistunut Mikkelin ammattiopisto Esedusta tietoliikenneasentajaksi.

Mikä tyypillisin virhe, jonka tavallinen koneen käyttäjä tekee?

— Monilla on tapana ladata kotitietokoneelleen liikaa ohjelmia. Joukossa voi olla epäilyttäviäkin ohjelmia, jotka kaikki käynnistyvät yhtä aikaa koneen kanssa. Toiminta hidastuu tai pahimmassa tapauksessa kone jumiutuu kokonaan.

Onko silloin mitään tehtävissä?

— Neuvo on, että kannattaa poistaa osa sovelluksista eikä lataa niitä uudelleen. Yleensäkin kannattaa harkita, mitä ohjelmia kotitietokoneelleen lataa.

Miten ”solmuun” koneen voi saada?

— Jos koneelta lähtee poistamaan Windowsin omia tiedostoja, koneen voi saada täysin jumiin. Se voi mennä niin jumiin, ettei kone lähde enää käyntiinkään.

Kone voi olla sisältä niin pölyinen, että kun sinne puhaltaa, isot pölypallot vain lentelevät. — Juha Paavilainen

Entä jos koneessa on viruksia?

— Koneessa voi olla sellaisia viruksia, jotka blokkaavat koneen käynnistymisen. Liikkeellä on myös sellaisia huijausviruksia, jotka pyytävät käyttäjää lähettämään rahaa ennen käynnistymistä. Tietenkään sinne ei kannata rahaa lähettää, vaikka virusohjelma sitä pyytää. Silloin kannattaa kutsua ammattilainen tyhjentämään kone ja saamaan se toimintakuntoon.

Onko sinulle osunut tapauksia, ettei tietokoneesta ole muuhun kuin verkonpainoksi?

— Vain kerran olen sattunut tapaus, ettei koneelle voinut asentaa edes uutta käyttöjärjestelmää. Kaiken piti olla muuten kunnossa, mutta siihen ei ikinä suostunut asentumaan uutta käyttöjärjestelmää.

Missä kunnossa kotitietokoneet ovat?

— Yleensä ne ovat aika pölyisiä tai ne hidastelevat, kun ohjelmia on paljon auki. Kone voi olla sisältä niin pölyinen, että kun sinne puhaltaa, isot pölypallot vain lentelevät. Varsinkin kannettavat tietokoneet voivat kuumentua pölyn takia eikä jäädytys toimi kunnolla.

Millaisia neuvoja annat kotikoneen käyttäjälle?

— Virustorjunta on oltava kunnossa. Ja toinen ohje on, että tuntemattomilta sivustoilta ei kannata ladata ohjelmia. Sieltä voi asentua viruksia tai sellaisia huijausohjelmia, että mainoksia hyppii koko ajan näytölle.