Mikkelin Päämajasymposium puhuu sisäisestä turvallisuudesta

Itsenäisyyden alun kuohunta ja nykypäivä kohtaavat Päämajan kesäsymposiumissa Mikkelissä keskiviikkona.

Risto Hämäläinen

Päämajasymposium on kerännyt heinäkuun alussa aina varsin tuntuvan kävijämäärän Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaelin isoon saliin. Tämä kuva on kahden vuoden takaisesta tilaisuudesta. 
Päämajasymposium on kerännyt heinäkuun alussa aina varsin tuntuvan kävijämäärän Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaelin isoon saliin. Tämä kuva on kahden vuoden takaisesta tilaisuudesta. 

Turvallisuus on teemana pysynyt Mikkelin kesäsymposiumin puheenaiheena, eikä poikkeusta tehdä tänäkään vuonna.
Tulevan keskiviikon Päämajasymposium hakee taustaa turvallisuusaiheeseen Suomen lähihistoriasta, vuoden 1918 tapahtumista, ja siirtää aiheen keskustelussa nykypäivään, ennen muuta Suomen sisäiseen turvallisuuteen.


Aiemmissa Päämajan kesätapahtumassa on puhuttu talouskriisien aiheuttamista uhkista, tietojärjestelmistä ja kyberriskeistä sekä syrjäytymisen vaikutuksesta sisäiseen turvallisuuteen.

Tällä kertaa turvallisuusteemasta käydään kaksi keskustelua, jossa aihetta luodataan sekä kansallisen historian että tämän hetken arjen näkökulmasta.
Historiallinen keskustelu liittyy vuoden 1918 tapahtumiin. Aiheesta keskustelevat Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen, professori Tiina Kinnunen ja tietokirjailija Mikko Laiho.
Kinnunen on Oulun yliopiston Suomen ja Keski-Euroopan historian professori. Laiho on mikkeliläinen luokanopettaja ja tietokirjailija, joka on tutkinut muun muassa vuoden 1918 Savon rintaman tapahtumia.

Päämajan kesätapahtumassa on puhuttu talouskriisien aiheuttamista uhkista, tietojärjestelmistä ja kyberriskeistä.

Toinen paneeli tarkastelee tätä hetkeä ja tulevaisuutta.
Keskustelussa mukana ovat kokoomuslainen sisäministeri Kai  Mykkänen, professori Heikki Hiilamo, vuorineuvos Reijo Karhinen ja tutkija Maria Ohisalo.
Hiilamo on Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori. Ohisalo on vihreiden varapuheenjohtaja ja Y-säätiön tutkija. Säätiö tutkii muun muassa syrjäytymistä ja huono-osaisten asemaa yhteiskunnassa.


Karhinen tunnetaan osuuspankkijärjestön pääjohtajan tehtävästä. Nykyisin hän on muun muassa valtion kehittämisyhtiön ja Liikesivistysrahaston hallituksen puheenjohtaja.
Karhisella on paneelikeskustelun lisäksi toinenkin rooli tämän kesän symposiumissa, sillä hän pitää tapahtuman tutun osan, Mannerheim-luennon.

Tilaisuuden avaa Länsi-Savon vastaava päätoimittaja Timo Laitakari. Päätössanat lausuu Ylen uutis- ja asiasisältöjen päätoimittaja Riikka Venäläinen.


Päämajasymposiumin järjestävät yhteistyössä Mikkelin Kaupunki, Etelä-Savon maakuntaliitto, Yle ja Länsi-Savo. Tämän kesän tapahtuma on järjestyksessään 11. symposium.


Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa keskiviikkona 4. heinäkuuta pidettävän tapahtuman avaus on kello10.00. Symposium päättyy kello 13.00.