Mikkeliläinen Niina Kaukonen on kehittänyt vanhustyön palveluja Etelä-Savossa vuosikymmenten ajan ja sai keskiviikkona työstään tunnustuksen Finlandia-talossa — "Kehitystä tehdään aina yhteistyössä, ei yksin"

Kunnallisalan kehittämissäätiö palkitsi Essoten vanhuspalveluiden johtajan työstään ennakoivan ja etsivän vanhustyön hyväksi.

Taru Hokkanen

Mikkeliläinen Niina Kaukonen haluaa omistaa palkintonsa kaikille arjen työntekijöille.
Mikkeliläinen Niina Kaukonen haluaa omistaa palkintonsa kaikille arjen työntekijöille.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen (Essote) vanhuspalveluiden johtaja Niina Kaukonen palkittiin työstään ennakoivan ja etsivän vanhustyön kehittämiseksi.

Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS) jakoi keskiviikkona vuosittaiset Arjen turvaaja -palkinnot Helsingin Finlandia-talolla. Palkinnot myönnettiin henkilöille, jotka ovat tehneet poikkeuksellisen omistautunutta työtä kuntien ja kuntayhtymien tehtävien parissa.

Mikkeliläinen Kaukonen on tehnyt koko ikänsä töitä vanhuspalvelujen parissa Kangasniemellä, Mikkelissä ja koko Etelä-Savon alueella. Kaukonen toimii myös Etelä-Savon sote-koordinaattorina.

Palveluja ei voi kehittää yksin

Kaukonen kertoo ottavansa palkinnon vastaan nöyrin mielin.

— Tämä palkinto kuuluu arjen työntekijöille. Kehitystä tehdään aina yhteistyössä, ei yksin, Kaukonen sanoo.

Palkintoon kuuluu 2 500 euron stipendi ja kuvanveistäjä Matti Peltomäen suunnittelema veistos. Palkinnon jakoi presidentti Tarja Halonen.

Yleensä asiat ovat hyvin, jos asiakas on jonkin palvelun piirissä. — Niina Kaukonen

Vuonna 1982 Kyyhkylän kuntoutuskeskuksessa apuhoitajana aloittanut Kaukonen on työskennellyt uransa aikana eri tehtävissä Kangasniemellä ja Mikkelissä. Hän on ollut kehittämässä esimerkiksi muistisairaiden osaamiskeskusta Männikköä Kangasniemelle ja palveluohjaajien matalan kynnyksen paikkaa Palveluneuvoa sekä luomassa eri toimijoiden vanhustyötä yhdistävää Omatori-mallia.

Kaukosen kädenjälki näkyy myös maanlaajuisessa Huoli-ohjelmassa, jossa kuka tahansa voi netistä löytyvän lomakkeen avulla tehdä ilmoituksen palvelua tarvitsevasta vanhuksesta. Viime vuonna palvelussa tehtiin 267 ilmoitusta.

Kohu kolhii alan imagoa

Ennakoiva ja etsivä vanhustyö on Kaukosen mielestä tärkeää, varsinkin kun ikääntyneitä on Suomessa yhä enemmän. Valtaosa vanhuksista elää omillaan, eivätkä kaikki palveluja tarvitsevat hae niitä.

— Yleensä asiat ovat hyvin, jos asiakas on jonkin palvelun piirissä. Tosin viime aikojen kohut asettavat senkin uuteen valoon, Kaukonen sanoo.

Kentällä työskentelevät ihmiset ovat työnsä parhaita asiantuntijoita. — Niina Kaukonen

Esperi Caren ja monien muiden hoivakotien epäkohtien paljastuminen on antanut kolauksen alan julkisuuskuvalle. Tämä voi Kaukosen mukaan myös vaikeuttaa uusien työntekijöiden saamista alalle. Lääkkeiksi hän ehdottaa hyvien käytäntöjen levittämistä, lakien noudattamista ja vanhuksia arvostavaa toimintakulttuuria.

— Jos lentokoneessa lentoemäntä kohtelee asiakkaita huonosti, hän ei varmasti ole mukana seuraavalla lennolla. Miksi hoiva-alalla ei ole näin?

Työntekijät tuntevat työnsä

Myös resurssien tulisi olla kohdallaan. Verrattuna 80-lukuun, jolloin Kaukonen aloitti alalla, asiakkaiden määrä on kasvanut, mutta resurssit eivät ole nousseet samassa suhteessa.

Keskusteluyhteys kuntien kanssa on Kaukosen mukaan kuitenkin aina pysynyt hyvänä.

— Kentällä työskentelevät ihmiset ovat työnsä parhaita asiantuntijoita. Johtajienkin olisi välillä hyvä hypätä kentälle näkemään siellä tehtävää työtä, Kaukonen sanoo.

Muut palkitut ovat Savitaipaleelta ja Kyyjärveltä

Kaukosen lisäksi Arjen turvaaja -palkinnon saivat savitaipalelainen kulttuurisihteeri, kirjastovirkailija ja tiedottaja Helena Hjerppe ja ikäihmisiä, turvapaikanhakijoita ja nuoria aktiivisesti auttava kyyjärveläinen Lauri Lahtinen.

KAKS on itsenäinen säätiö, joka rahoittaa kuntia palvelevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Arjen turvaaja -palkintoja se on myöntänyt vuodesta 2013 lähtien.

Uutisesta korjattu nimivirhe kello 16.42: yhdessä kohdassa Kaukosta kutsuttiin virheellisesti Karttuseksi.