Baarinpitäjä tekee pitkää päivää ja kehittelee uusia juttuja asiakkaiden iloksi

Lähiöbaarit ovat tärkeä osa kaupunkikulttuuria. Viime vuosina moni baarinpitäjä on kuitenkin joutunut miettimään homman kannattavuutta.

Mari Koukkula

Idu Kupiainen lähemäkeläisestä Pub Kulmasta uskoo hyvän ruoan ja livemusiikin houkuttelevan asiakkaita.
Idu Kupiainen lähemäkeläisestä Pub Kulmasta uskoo hyvän ruoan ja livemusiikin houkuttelevan asiakkaita.

Lähiöbaarit ovat tärkeä osa kaupunkikulttuuria. Viime vuosina moni baarinpitäjä on kuitenkin joutunut miettimään homman kannattavuutta.
Asiakkaat ovat vähentyneet, samoin baarissa vietetyt tunnit. Baarien täytyy kehitellä asiakkaille uusia houkuttimia. Oluttuoppi ei riitä, baarilla pitää olla oma juttunsa.
Ratkaisevaa on myös oma työ. Yrittäjän on tehtävä pitkää päivää, koska ulkopuolisen työvoiman palkkaamiseen ei aina ole rahkeita.

Ensimmäiset asiakkaat ovat saapuneet Bar Fenixiin Laajalammella ovien avauduttua. Yrittäjä Mustafa Örnekin työpäivä alkoi aamupäivällä ja päättyy keskiyöllä. Normipäivä.
— Omistajan pitää olla paljon paikalla. Vierastyövoima on kallista, Örnek sanoo. Hänen lisäkseen baarissa on töissä kolme henkilöä.
Örnek on asiakkaiden mielestä saanut baarin nousuun. Terassia on uudistettu, samoin keittiötä. Yöhön saakka avoimena olevasta keittiöstä saa ruokaa kebabista grillimakkaraan.
Vetonauloja ovat myös perjantaibingot ja karaoke, jossa laulettavaa löytyy yli 5 000 kappaleen valikoima.
— Arkena asiakkaat ovat läheltä, viikonloppuisin kauempaakin. Suhteellisen OK tämä menee, vaikka kulut ovat kovat, Örnek sanoo.

Lähemäen Kulma Pub on tunnettu livemusiikista.
— Rock Club Mikkelin kanssa on tehty yhteistyötä. Sieltä saa apua järjestämiseen, sanoo Kulma Pubin yrittäjä Idu Kupiainen.
Kulma Pubin toinen valtti on ruoka, erityisesti hampurilaiset ja wingsit.
— Ruoka on koko ajan tärkeämpi juttu, viikonloppuisin meille tullaan perheittäin syömään. Haluamme olla rauhallinen paikka. Kantaporukka kokoontuu lähes päivittäin.
Pitkät työpäivät kuuluvat Kupiaisenkin toimenkuvaan.
— Tämä vaatii omanlaistaan asennetta.

Krokotiili Pub Siekkilässä omaa historiaa 1970-luvulta saakka. Nykyisellä nimellä sitä on pitänyt Ria Kääriäinen vuodesta 2013.
— Meidän juttumme on karaoke. Meillä saa laulaa aina kun baari on auki. Paitsi kun on Suomen peli tai bingo, linjaa Kääriäinen.
Laulajia on riittänyt. Lähikulmien lisäksi tullaan kauempaakin.
— Viime kesänä kävi väkeä Hirvensalmelta ja Ristiinastakin saakka, iloitsee Kääriäinen.
Ravintolakäyttäytymisen muutos tuntuu bisneksessä. Kääriäinenkin vastaa baarinpidosta yksin, satunnaista apua lukuun ottamatta.
— Ihmiset juovat aina vain enemmän kotona. Baariin tullaan myöhään. Harrastukseksi tämä on yllättävän kallis, ironisoi Kääriäinen.

Merike Pesonen avasi pari kuukautta suljettuna olleen Bar Pihlajan uudelleen keväällä. Yrittäjäksi lähtemistä helpotti, että hän oli työskennellyt paikassa yhdeksän vuotta. Asiakkaat olivat tuttuja ja baari luonteva olohuone paikallisille.
— Asiakkaat kuuntelevat minun juttujani ja minä heidän, Pesonen nauraa.
Bar Pihlaja viihdyttää asiakkaitaan karaokella ja viikottaisilla tietokilpailuilla.
— Pienet tilat eivät suuria tapahtumia salli. Mutta jotain virkistystä pitää olla, sanoo Pesonen.
Pesosen lisäksi baari työllistää ekstraajan, joka työskentelee 1—2 päivänä viikossa.

Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.