Mikkeliläislähtöinen Tomi Närhinen investoi Pistohiekkaan – Tavoitteena on järvikylpylän avaaminen vuonna 2022

Ensimmäinen maanvuokrasopimus Puumalassa valmisteltu.

Tomi Närhisen arkisto

Tomi Närhinen sanoo odottavansa innokkaasti, että aluetta päästään rakentamaan.
Tomi Närhinen sanoo odottavansa innokkaasti, että aluetta päästään rakentamaan.

Uuden matkailualueen rakentuminen Puumalan Pistohiekalle etenee.

Alueelle on tehty ensimmäinen maanvuokrasopimus. Sen perusteella alueelle valmistuu majoitustilaa ja järvikylpylä.

Sopimuksesta ovat tiedottaneet Puumalan kunta ja uusi investori Tomi Närhinen. Mikkeliläislähtöinen Närhinen on Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja, ja aiemmin hän on toiminut muun muassa Rovion talousjohtajana ja Nordean talousjohtajana.

Puumalan kunnanvaltuuston on määrä käsitellä kolmea tonttia koskevaa maanvuokrasopimusta ja infrasuunnitelmia syyskuun lopulla. Kunta varautuu toteuttamaan kunnallistekniikan alueelle.

Närhinen kertoo sijoittavansa alueelle omia rahojaan omistamansa yhtiön Adverento Travel Oy:n kautta.

Muita sijoittajia mukaan

– Lisäksi kerään kokoon rajallista mahdollisimman paikallista sijoittajajoukkoa, joka suhtautuu kehittämiseen pitkäjänteisesti, sanoo Närhinen.

Tavoitteeksi on asetettu, jos asiat etenevät suunnitellusti, että majoitustoiminta voisi alueella käynnistyä jo ensi vuonna ja järvikylpylä avautua vuonna 2022.

Närhinen sanoo, että ensimmäiset rakennusluvat saatetaan laittaa hakuun jo tämän syksyn aikana.

Kyseessä on Närhisen mukaan useiden miljoonien eurojen hanke, mutta tarkemmin hän ei summaa paaluta sen vuoksi, että toteuttaminen tapahtuu vaiheittain.

Hän ei odota pikavoittoja matkailualalta.

– Markkinatilanne on haastava, ja tässä hankkeessa moni asia on vielä auki. Koronatilanne luo epävarmuutta kansainväliseen matkailuun.

Toisaalta Saimaan alueella syntyneenä sekä edelleen patikoijana, melojana ja veneilijänä Närhinen luottaa vetovoimaan.

Saunomista ja majoitusta

Kunta aikoo vuokrata alueelta Närhiselle kolme korttelia matkailurakentamiseen.

Alueelle on määrä rakentaa järvikylpylä, missä on mahdollisuus saunoa ja uida sekä nauttia hyvästä ruoasta ja viihtyä rannalla. Lisäksi saunan ohella rakennetaan mukavuuksilla varustettuja majoitustiloja, jotka houkuttelevat luontomatkailijoita, pyöräilijöitä ja melojia paikalle.

Päivi Virta-Salo

6639029.jpg

Kylpylän paikkaa on suunniteltu kallioiden väliin sijoittuvaan kortteliin, josta avautuu näkymä etelään Saimaalle. Majoitustilat sijoittuisivat lähimaastoon.

Päänavaaja tärkeä

Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden kertoo, että hankkeen etenemisestä edelsi huolellinen ja pitkä taustavalmistelu.

– Olemme kunnassa tietenkin iloisia, että on löytynyt realistiselta pohjalta toimiva hyvä kumppani, jolla on talouselämän tuntemusta ja siteitä alueelle, sanoo Hilden.

– Alue saadaan nyt alkuun, ja siten avautuu mahdollisuuksia jatkokehittämiseen.

Hildenin mukaan kunta on valmis investoimaan infraan eli kunnallistekniikan rakentamiseen lähivuosina vajaa miljoona euroa vuonna 2017 hyväksytyn asemakaavan mukaisesti. Infran rakentaminen tarkoittaa noin 1,5:tä kilometriä kaavateitä, vesihuoltoa sekä venelaituria.

Vesihuolto toteutetaan paikallisena ratkaisuna. Hilden arvioi, että infra suunnitellaan rakennettavaksi koko kaava-alueen tarpeisiin kerralla.

Myös toinen maanomistaja Metsähallitus on maankäyttösopimuksella sitoutunut osallistumaan kunnallisteknisiin kustannuksiin.

Kaava-alueella sijaitsee 17 Puumalan kunnan omistamaa tonttia. Metsähallitus omistaa yhden ison tontin. Puumalan kunta hankki maa-alueet vuonna 2004.

Närhisen visiossa Pistohiekasta tulee valovoimainen matkailun keskus, joka herättää kiinnostusta luontoarvojen lisäksi arkkitehtuurilla, monipuolisilla palveluilla ja yhtenäisellä ilmeellä.

Maisemissa jo nyt yleisesti viihtyvien karavaanarien asema ei heikkene. Heille osoitetuilla alueilla majoittuen heistä toivotaan palvelujen käyttäjiä.

Juttua jatkettu kello 9.07 Närhisen kommenteilla ja kello 10.22 Hildenin kommenteilla.