Etelä-Savossa odotettiin hoitoon pääsyä pitempään kuin missään muualla Suomessa — Silmälääkärien ero Essotesta kerrytti jonoa kesällä

Terveyspalvelujen johtaja Jarmo J. Koski uskoo, että sijoitus nousee vuoden vaihteeseen mennessä. Tavoite on puolivälin paikkeille sairaanhoitopiirien välisessä taulukossa

Mari Koukkula

Silmätauteihin tulee Essotessa viikon aikana yli sata lähetettä, Jarmo J. Koski kertoo.
Silmätauteihin tulee Essotessa viikon aikana yli sata lähetettä, Jarmo J. Koski kertoo.

Erikoissairaanhoitoon pääsy oli Suomen sairaanhoitopiireistä hitainta Etelä-Savossa. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreen tilaston mukaan keskimääräinen odotusaika oli 73 vuorokautta.

Etelä-Savo piti perää 20 sairaanhoitopiirin joukossa.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten terveyspalveluiden johtaja Jarmo J. Kosken mukaan syynä on silmätautien tilanne.

Silmälääkärien lähdön takia hoidon odotusaika on noussut kesän aikana ja jopa ylittänyt hoitotakuun. Silmätaudeilla on ollut jopa 82 potilasta, jotka ovat jonottaneet hoitoa yli kuuden kuukauden hoitotakuuajan.

Huonoin tilanne on on ollut kaihileikkauksissa, sillä yli puoli vuotta jonottaneista 64 oli kaihitapauksia.

Kosken mukaan silmälääkärien tilanne saatiin nopeasti paikattua ostopalveluna Coronarialta. Silti jonoutumista ehti tulla ennen kuin palvelu saatiin nostettua uudelleen pystyyn.

Vuodenvaihteen tavoitteena 50—55 päivää

Lyhyin odotusaika oli tilastossa Etelä-Karjalassa, jossa luku oli 23 vuorokautta. Itä-Savossa hoitoon pääsi kuudenneksi nopeiten, keskimäärin 37 vuorokaudessa.

Seuraavan kerran THL mittaa jonotusaikoja vuodenvaiheessa. Edellisen kerran tilasto tehtiin huhtikuussa.

Koski arvioi, että vaikka silmätaudit on vilkas yksikkö ja potilaita paljon, hoitoonpääsy nopeutuu seuraavaan mittauskertaan mennessä. Tähän vaikuttaa Kosken mukaan myös se, että tekonivelleikkaukset sujuvat nopeasti ja sydäntautien puolella hoitotakuu pelittää.

Hän uskoo, että odotusvuorokausien luku saadaan vuoden vaihteeseen mennessä laskettua 50—55:een ja sijoitus nousee puolivälin paikkeille sairaanhoitopiirien välisessä taulukossa.

Luetuimmat