Takapihan järvi-idyllistä tuli romuvaunujen säilytyspaikka — VR: ”Vaunut jäävät Otavaan toistaiseksi”

VR toi Otavan satamaradalle vanhoja junanvaunuja pitkäaikaissäilytykseen.

Vesa Vuorela

Otavassa asuva Juha Tolvanen toivoo, että asiaan löytyisi järkevä ratkaisu. — Emme ole riidanhaastajia, mutta jossakin menee hyvän maun raja. Tähän emme suostu.
Otavassa asuva Juha Tolvanen toivoo, että asiaan löytyisi järkevä ratkaisu. — Emme ole riidanhaastajia, mutta jossakin menee hyvän maun raja. Tähän emme suostu.

Otavan satamaradan varrella asuvaa Juha Tolvasta odotti keskiviikkona yllätys, kun hän palasi päivän mittaiselta reissulta vaimonsa kanssa kotiin.
Omakotitalon ja idyllisen järvinäkymän väliin oli ilmestynyt usean sadan metrin letka ruosteisia junanvaunuja.
Maisemallisten haittojen lisäksi peräkkäin asetellut vaunut katkaisevat täysin kulkureitin Tolvasten uima- ja venelaiturille, ellei halua ryömiä öljyisten vaunujen ali tai kiertää koko jonoa.
— Murheelliseksi tämä vetää, raivo ei auta, Tolvanen sanoo.
Eniten Tolvasta huolestuttaa se, että osassa vaunuista on merkintöjen perusteella kuljetettu aikoinaan vaarallisia aineita, kuten 94-prosenttista rikkihappoa.
— Vaikka vaunut on tyhjennetty, niiden venttiileihin on takuulla jäänyt litroittain myrkkyjä. Vaunut ovat umpiruosteessa, ja muutaman metrin päässä on kirkasvetisen Puulan rantaviiva. Jos vaunuista tippuu jotakin, se on saman tien vedessä.

VR vahvistaa, että Otavaan on tuotu tällä viikolla Pieksämäen ratapihalta vanhoja vaunuja, joita ei käytetä enää.
— Vaunut ovat Otavassa pitkäaikaissäilytyksessä, jotta Pieksämäeltä on saatu vapautettua ratakapasiteettia. Jossain vaiheessa ne menevät todennäköisesti romutettaviksi, VR:ltä kerrotaan.
Yhtiö ei lähde arvioimaan, milloin vaunut poistuvat Otavan satamaradalta, vaan ne jäävät sinne ”toistaiseksi”.
Letkaan kuuluu useita vaunutyyppejä, joista kahta on käytetty vaarallisten aineiden kuljetukseen. VR:n mukaan tyhjät vaunut eivät aiheuta vaaraa turvallisuudelle tai ympäristölle.

Tolvasen mukaan tontti satamaradan molemmin puolin kuuluu heille, mutta itse rata on VR:n omistuksessa. Rataa ei ole käytetty enää vuosikymmeniin. Silloinkin, kun liikennettä vielä oli, alueen asukkaat ja VR hoitivat asiat sovussa.
Tolvasta harmittaa, ettei vaunuista ilmoitettu etukäteen eikä kukaan tunnu osaavan kertoa asiasta enempää.
— Olen soitellut eri numeroihin ja kysynyt, voisiko vaunujen väliin edes jättää ihmisen mentävän aukon, josta pääsisi laiturille. Ei kuulemma onnistu.

Jannika Melkko