Lämpö on kasvattanut sinilevää, mutta runsaasti sitä ei vielä ole — Kyyvedeltä ja Puulalta on levähavaintoja

Lämmin sää jatkuu ja se saattaa runsastuttaa leväkasvustoja jo lähipäivinä.

Sinilevä runsastuu, jos lämmin kesäsää jatkuu pitempään. Arkistokuva
Sinilevä runsastuu, jos lämmin kesäsää jatkuu pitempään. Arkistokuva

Lämmin kesäkuu on aikaistanut sinilevien esiintymistä järvillä, mutta levää on toistaiseksi ollut vain hieman keskimääräistä enemmän, tiedottaa Suomen ympäristökeskus.

— Lämpimän sään jatkuessa sinilevien pintaesiintymät voivat runsastua lähipäivinä, sanoo kuitenkin ryhmäpäällikkö Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Sinilevää on havaittu 30 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla, vain yhdellä niistä runsaasti. Vähäinen määrä sinilevää on havaittu viikolla 25 Kyyvedellä ja Puulan Ruovedenselällä.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat poikkeuksellisen lämpimän jakson seurauksena ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa 1-3 astetta lämpimämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintalämpötilat ovat monissa järvissä 18-22 astetta.

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Erittäin runsaana esiintyessään sinilevä voi muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron, joka rantavesiin ja rannalle ajautuessaan voi muuttua räikeän turkoosiksi.

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä kuka tahansa voi perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille levähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit. Tietoja voi ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaisille.