Kyllönen Pieksämäellä: Presidenttinä olisin haastanut ministerit arvokeskusteluun aktiivimallista

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllösen mielestä aktiivimalli lisää eriarvoisuutta ja heikentää sisäistä turvallisuutta.

Tero Ponto

Pieksämäen Poleenissa Merja Kyllönen piti noin kymmenen minuutin puheen.
 Loppuaika tunnin tilaisuudesta sujui keskustellen yleisön esittämistä 
aiheista. Tilaisuudessa oli kolmisenkymmentä osallistujaa.
Pieksämäen Poleenissa Merja Kyllönen piti noin kymmenen minuutin puheen. Loppuaika tunnin tilaisuudesta sujui keskustellen yleisön esittämistä aiheista. Tilaisuudessa oli kolmisenkymmentä osallistujaa.

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen olisi presidenttinä puuttunut arvostelua herättäneeseen työttömyysturvan aktiivimalliin.

Hän olisi haastanut arvovuoropuheluun pääministerin ja vastuuministerit. Kyllönen piti kampanjatilaisuuden lauantaina Pieksämäellä.

Usein unohtuu, että presidentillä on edelleen sisäpoliittista valtaa.

Aktiivimalli nousi esille monissa Poleenin tilaisuuden yleisöpuheenvuoroissa.
— Jos halutaan leikata työttömyysetuuksia, miksi sitä ei suoraan sanota, Kyllönen sanoi.

Aktivointitoimien tarpeen Kyllönenkin tunnustaa, mutta nyt toteutettavaa mallia hän pitää työttömien kyykyttämisenä ja eriarvoisuutta lisäävänä.

Presidentti voi Kyllösen mielestä puuttua sisäpoliittisiin kysymyksiin, jos ne aktiivimallin tapaan uhkaavat sisäistä turvallisuutta ja yhtenäisyyttä.
— Usein unohtuu, että presidentillä on edelleen sisäpoliittista valtaa. Tästä kertoo sekin, että presidentti vahvistaa lait.

Mepin työtä sähköpostitse

Kyllösellä on kampanjassaan 80 tilaisuutta ei puolilla maata. Hän hoitaa välttämättömät europarlamentaarikon tehtävät kampanjan aikana sähköpostitse. Yksi tällainen tehtävä koskee lähetettävien työntekijöiden asemaa koskevaa mietintöä, jonka raportöörinä hän toimii.
— Raportöörinä pääsee vaikuttamaan lakitekstiin. Tehtävän painoarvoa lisää se, että raportööri toimii pääneuvottelijana, kun erilaisia näkemyksiä sovitellaan.

Kyllä Ruotsille, ei Natolle

Turvallisuuspolitiikassa Kyllönen on ehdoton liittoutumattomuuden kannattaja. Hän ei osaa kuvitella sellaista skenaariota, jossa Suomen kannattaisi hakea Naton jäsenyyttä.

Laaja-alainen puolustusyhteistyö yhteisine harjoituksineen Ruotsin kanssa sopii Kyllöselle.
— Ehdotetulle Ruotsin ja Suomen puolustusliitolle sanon ei. Lisää yhteistyömahdollisuuksia löytyisi humanitaarisista tehtävistä ja kriisinhallinnasta.

Myös Nato nostaa jännitettä

Itämeren alueen sotilaallisen jännityksen kasvua ei Kyllösen mielestä ole liioiteltu. Kiristymisen syynä hän pitää selkeästi Venäjän suorittamaa Krimin valtausta, joka rikkoi kansainvälistä oikeutta ja edelleen jatkuvaa Itä-Ukrainan sisällissotaa.
— Jännitystä ei kuitenkaan Itämeren alueella luo vain yksi osapuoli. Täytyy nähdä se, että Nato on aikaisempaa aktiivisemmin halunnut harjoitella alueella.


Opiskelija vakuuttui

Pieksämäkeläinen liiketalouden opiskelija Sanna Vainionpää, 25, kertoi ennen Kyllösen kampanjatilaisuuden alkua, ettei ole vielä päättänyt, ketä äänestää.

Vainionpäälle vasemmistoliiton ehdokkaan äänestäminen ei ollut itsestäänselvyys, vaikka hän onkin puolueen aktiivitoimija. Hän oli ehdokkaana viime kuntavaaleissa.

Vainionpää kysyi Kyllöseltä, miksi hänen nuorena ihmisenä kannattaisi äänestää tätä.

Kyllönen vastasi toimivansa korostetusti tasa-arvon puolesta ja pitävänsä ilmastonmuutosta yhtenä suurimmista uhkista.

Tilaisuuden jälkeen Vainionpää oli tehnyt päätöksensä.
— Tuli sellainen fiilis, että Merjaa äänestän. Ihmisarvon korostaminen ja tasa-arvon näkeminen osana sisäistä turvallisuutta tuntui läheiseltä.