Sukeltaja etsi Laajalammesta kaloja, löysi maastopyöriä - video näyttää, miten varkaat hukuttavat pyöriä Mikkelissä

Mikkelin urheilusukeltajien mukaan Jevgeni Semtsisinin löytämät polkupyörät ovat yleinen näky muidenkin kaupungin järvien ja lampien pohjassa. Villein tarina koskee Karkialampea.

Jevgeni Semtsisin päätti alkaa harrastaa vapaasukellusta, koska kesät ovat olleet niin kylmiä uimiseen. Mikkelin urheilusukeltajat eivät keväällä löytäneet pyöriä Laajalammesta, koska he tarkistavat vain uimarannan ympäristön.
Jevgeni Semtsisin päätti alkaa harrastaa vapaasukellusta, koska kesät ovat olleet niin kylmiä uimiseen. Mikkelin urheilusukeltajat eivät keväällä löytäneet pyöriä Laajalammesta, koska he tarkistavat vain uimarannan ympäristön.

Mikkelin lampien ja järvien pohjissa lojuu runsaasti polkupyöriä. Ilmiö nousi pinnalle, kun vapaasukellusta harrastava mikkeliläinen Jevgeni Semtsisin kuvasi uponneita pyöriä Laajalammella.
Semtsisin lähti lammelle tiistaina ottamaan kauniita kuvia kaloista. Toisin kävi.
Lammen koillisosassa, Tonavankadun kohdilla, Semtsisinin videolle tallentui kymmenisen polkupyörää.
— Joukossa on vanhoja, mutta myös moderneja pyöriä.
Pyörät ovat noin kolmen metrin syvyydessä. Paikka ei ole yleisen kulkureitin tai ajanviettopaikan vieressä.

Mikkelin urheilusukeltajien puheenjohtajan Vesa Tikkasen mukaan Laajalampi ei ole Mikkelin ainoa polkupyörien vetinen hautausmaa.
— Valitettavasti pyöriä löytyy paljon.
Urheilusukeltajat tarkistavat keväisin Etelä-Savon Liikunnan toimeksiannolla kymmenen Mikkelin kaupungin uimapaikkaa.
Pyöriä nostetaan ylös muutama vuodessa. Niitä on pohjassa paljon enemmän.
Urheilusukeltajat puhdistavat pohjat vain niiltä alueilta, joissa yllätykset voisivat vaarantaa uimarit ja hyppääjät. Muissa osissa lampia ja järviä pyöriä voi olla vaikka kuinka paljon.
— Pyöriä on erityisesti Pankalammessa, mutta nyt kun hyppytorni on purettu, niistä ei 5–6 metrin syvyydessä ole vaaraa, Tikkanen sanoo.
Silti pyöriä nostetaan joka vuosi myös sieltä. Yhdellä Jopolla Tikkanen yritti ajaa, mutta hapertuneet ketjut katkesivat.
Tikkanen on kuullut, että Karkialammessa pyöriä olisi lopulta ollut niin paljon, että sarvia pilkisti pinnassa. Näin siksi, että varusmiehet polkivat iltalomilta varuskuntaan vuosikymmeniä, eikä jokainen menopeli päätynyt perille asti.
— En tiedä, onko juttu totta, mutta voisi olla.

Teoria pyörien kohtalosta on sama. Varastetuista pyöristä on haluttu eroon.
— Ihmiset ottavat kaupunkialueelta pyörän. Sitten kun eivät enää tarvitse, viskaavat pois, kuvailee Tikkanen.
Semtsisin on huomannut, että moni kaupunkilainen käyttää lampia ja järviä kaatopaikkana. Laajalammesta hän löysi polkupyörien lisäksi ison penkin. Urpolanlammessa, grillipaikan vieressä uinuivat ruuanlaiton jätteet.
Urheilusukeltajat poimivat eniten lasipulloja ja tölkkejä, mutta pohjista löytyy ”vaikka mitä”.
Mikkelin kaupungin terveysvalvonnan ja ympäristöpalvelujen johtajan Maria Närhisen mukaan järvien pohjien romut eivät ole kenenkään vastuulla niin kauan, kun ne eivät vaaranna esimerkiksi virallisen uimapaikan turvallisuutta tai veden laatua.

Toistaiseksi polkupyörät saavat levätä Laajalammen pohjassa rauhassa. Niistä ei ole kellekään vaaraa, mutta Tikkanen toivoo, että ne saadaan pois. Hän aikoo kysellä seurassa, löytyykö nostamiseen väkeä.
Semtsisin jarruttelee ihmisten intoa hakea pyörät itse.
— Kun ensimmäisen pyörä nostaa, vesi menee niin likaiseksi, että voi tulla paniikki. Parempi, että ammattilaiset hoitavat homman.

Marika Lehto

Marika Lehto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.