Mikkeliläinen Jorma Tarssanen tunnisti Jupiter-ajot Länsi-Savossa julkaistuista vanhoista kuvista — Vuoden 1973 pyöräilykilpailusta kehkeytyi kova taisto

Vanhat kuvat saivat Jorma Tarssasen kaivelemaan omiakin arkistojaan. Jupiter-ajoissa mittaa toisistaan ottivat eläkeläinen ja autonasentaja.

Taru Hokkanen

Jorma Tarssanen osallistui itsekin Jupiter-ajojen yhteislähtöihin. 
Jorma Tarssanen osallistui itsekin Jupiter-ajojen yhteislähtöihin. 

Valtava määrä ihmisiä oli kerääntynyt Mikkelin torille toukokuisena lauantaina vuonna 1973. Torilla oli alkamassa Osuuskauppa Suur-Savon järjestämät Jupiter-ajot.

Mukana yhteislähtöjä vetämässä oli mikkeliläinen Jorma Tarssanen. Hän työskenteli tuolloin Osuuskaupassa myymälätarkastajana. Tarssanen alkoi muistella menneitä nähtyään tiistain Länsi-Savossa elinkeinoelämän keskusarkiston vanhoja kuvia, ja löytyipä häneltä omista arkistoistaankin kuvia tapahtumasta.  

— Poliisimestari Bruno Arjanko ampui haulikollaan lähtölaukauksen torilla, Tarssanen kertoo.

Taru Hokkanen 

Kilpailu käynnistyi Mikkelin torilta. Hyvä sää oli houkutellut pyörän selkään paljon ihmisiä. 

Taru Hokkanen

Ensimmäisenä päivänä Mäntyniemeen poljettiin auton johdattamana.

Lähtölaukauksen jälkeen joukko mikkeliläisiä lähti polkemaan kohti Mäntyniemeä. Kuukauden kestävän kilpailun aikana yhteislähdöt järjestettiin kahdesti viikossa: lauantaisin ja keskiviikkoisin. Muina päivinä väliä sai omin päin ajaa niin paljon kuin jaksoi. Mäntyniemessä sai osallistumiskortin joka kerta, kun sinne pääsi. Kilpailun ratkaisi osallistumiskorttien määrä.

Kilpailun isänä Tarssanen pitää Osuuskaupan osastonpäällikkö Alvi Metsäkalliota.

Tarssasen mukaan Jupiter-ajoista kehittyi kahden miehen välinen taisto.

— Eläkeläinen Kalle Parkkinen ajoi väliä päivät vanhalla naistenpyörällä, Tarssanen muistelee.

Savonlinjalla autonasentajana työskennellyt Tauno Hurri oli Parkkisen kova kilpakumppani. Hurri pääsi neljältä töistä ja polki väliä kilpapyörällään iltayhdeksään asti.  

Lopulta tiukan kilpailun voitti Hurri, joka sai pääpalkinnon eli Jupiter-polkupyörän. Muita palkintoja oli esimerkiksi kaasugrillit.

Taru Hokkanen

Jupiter-ajojen voittajaksi itsensä pyöräillyt Tauno Hurri on kuvassa toinen vasemmalta. Hurri polki voittoon kilpapyörällä. 

Taru Hokkanen

Jupiter-ajoihin osallistui kaikenikäisiä mikkeliläisiä. 

Pyöräkilpailu on pyörinyt Tarssasen mielessä alkuviikosta lähtien niin tiiviisti, että hän näki siitä unta perjantain vastaisena yönä.

Elinkeinoelämän keskusarkiston kuvia pääsee katsomaan lauantaina 10.11. Tutkijantie 7:ssä.

Uutista korjattu kello 15.08: Poliisimestarin sukunimi oli Arjanko, ei Arja.