Puolet Mikkelin keskussairaalan sydänlääkäreistä irtisanoutuu — Virkavapaalle lähteneet Pirjo ja Juha Rummukainen jättävät työnsä: "Sairaalahallinto ei ole riittävästi tukenut potilastyön hoitamista"

Keskiviikkona irtisanoutuneet Rummukaiset ovat kritisoineet keskussairaalan lääkärien vähäistä määrää.

Jaakko Avikainen

Pirjo ja Juha Rummukainen jäivät virkavapaalle Mikkelin keskussairaalasta marraskuussa. Kuva on vuodelta 2015.
Pirjo ja Juha Rummukainen jäivät virkavapaalle Mikkelin keskussairaalasta marraskuussa. Kuva on vuodelta 2015.

Mikkelin keskussairaala menettää puolet sydänlääkäreistään eli kardiologeistaan.

Kardiologian ylilääkäri Pirjo Rummukainen ja kardiologian osaston ylilääkäri Juha Rummukainen irtisanoutuivat Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen (Essote) palveluksesta keskiviikkona. Sairaalaan jää vielä kaksi sydänlääkäriä.

— Henkilökohtaisilla syillä on toki aina oma osuutensa [irtisanoutumiseen], mutta mielestämme sairaalahallinnon toiminta ei ole riittävästi tukenut menestyksekkään potilastyön hoitamista, kertoo Juha Rummukainen Länsi-Savolle sähköpostitse.

Essote: Lisää sydänlääkäreitä on jo tulossa

Rummukaiset jäivät marraskuussa kolmen kuukauden virkavapaalle, jonka aikana he ovat työskennelleet kardiologeina Porin keskussairaalassa.

Juha Rummukainen kertoi Länsi-Savolle marraskuussa, että pariskunnan aikomuksena oli virkavapaan kuluessa päättää, palaavatko he takaisin Mikkelin keskussairaalaan vai irtisanoutuvatko sieltä.

Tilanne on tiukka, mutta pystymme järjestämään palvelut. — Jarmo Lappalainen

Tieto Rummukaisten lähdöstä tuli yllätyksenä Essoten terveyspalvelujen väliaikaiselle johtajalle Jarmo Lappalaiselle. Hänen mukaansa sydänlääkäripalvelut eivät kuitenkaan ole vaarassa.

— Tilanne on tiukka, mutta pystymme järjestämään palvelut, Lappalainen sanoo.

Jo pitkään käynnissä olleet yritykset rekrytoida lisää sydänlääkäreitä ovat tuottaneet tulosta: keskussairaalassa aloittaa kolmas virkalääkäri lähikuukausina ja neljäs kesän jälkeen.

— Ja se työ, mihin virkalääkärien aika ei riitä, on korvattu ostopalveluilla, Lappalainen kertoo.

Mikkeli kaipaa lisää lääkäreitä

Essote on kärsinyt lääkäripulasta. Vuonna 2017 Juha Rummukainen lähetti Essoten valtuuston jäsenille kirjeen, jossa hän käsitteli Mikkelin keskussairaalan erikoislääkärien vähyyttä.

— Vakituisia lääkäreitä ei ole saatu lisää, vaan ennemminkin väkeä on vähentynyt. Lääkärikunta vähenee ja vanhenee, on pitkiä lomia ja poissaoloja. Näitä on pystytty jossain määrin paikkaamaan keikkalääkäreillä ja firmojen kautta hankituilla lääkäreillä. Mutta keikkalääkärit tekevät tätä työtä huomattavasti korkeammilla kustannuksilla kuin virkalääkärit, Rummukainen kommentoi tuolloin Länsi-Savolle.

— Omia lääkäreitä ei tunnu löytyvän, mikä lie syy siihen.