Juho Eerolan Facebook-kommenteista ei syytettä — Eerola kertoo aikovansa jatkaa samalla linjalla kirjoittelunsa suhteen

Tutkintapyyntö koski Eerolan kommentteja, jotka hän kirjoitti Facebookissa jakamaansa romanialaisten huumausainerikoksia käsittelevään juttuun.

Sari Tauru

Oikeus voitti, Juho Eerola toteaa.
Oikeus voitti, Juho Eerola toteaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerolan viime kesänä kirjoitetut kärkevät Facebook-kommentit eivät olleet laittomia. Valtakunnansyyttäjä päätti jättää nostamatta syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tutkintapyyntö koski Eerolan viime kesänä kirjoittamia kommentteja, joissa hän arvosteli kovin sanoin Romaniasta Suomeen tulleita romaneja.

Kommentit liittyivät Ylen uutiseen, joka käsitteli vakavaa huumerikostapausta, jossa oli epäiltynä useita Romanian kansalaisia. Eerola kommentoi uutista kirjoittamalla, että nähdessään romanikerjäläisiä hän on joskus katsonut heitä halveksivasti tai sylkäissyt mielenosoituksellisesti. Lisäksi hän totesi, että romanikerjäläisten tukijat tukevat laitonta pillerikauppaa ja muuta rikollisuutta, ja jos kaikki toimisivat niin kuin hän, kerjäläiset lähtisivät Suomesta.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen teki ratkaisun syyttämättä jättämisestä perjantaina. Eerolan kärjekästä kommentointia tulee hänen mukaansa arvioida samassa asiayhteydessä uutisen kanssa. Kirjoitukset ovat ratkaisun mukaan sananvapauden piiriin kuuluvaa osallistumista yhteiskunnallisesti merkittävää asiaa koskevaan poliittiseen keskusteluun.

Eerola iloitsee päätöksestä

Eerola sai tietää päätöksestä aamupäivällä. Hän otti uutisen vastaan iloiten.

— Oikeus on voittanut taas, kuten Hassisen Kone lauloi aikanaan.

Kansanedustajan mukaan tutkintapyynnössä oli kyse kiusanteosta. Tutkintapyynnön teki entinen perussuomalainen Rikhard Blomerus.

— Hän erosi puolueesta Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen. Pidän tätä pelkkänä kiusaamisena.

Eerola huomauttaa, että hänestä on tehty vuosien varrella useampia tutkintapyyntöjä, joista ei ole tullut lopulta tuomiota.

— Olisikohan niitä ollut seitsemän tai kahdeksan. Toivottavasti nämä nyt loppuisivat, näissä hukataan vaan oikeuslaitoksen ja poliisin voimavaroja.

Resursseja voisi käyttää Eerolan mukaan huomattavasti viisaammin.

— Tälläkin aikaa olisi voitu tutkia vaikka niitä henkilöitä, joista sen alkuperäisen päivityksen kirjoitin. Eli näitä Itä-Euroopasta tulleita pillerikauppiaita.

Tapaus ei vaikuta Eerolan mukaan hänen some-käyttäytymiseensä.

— Tämä ei vaikuta Facebook-kirjoitteluuni tai muihin ulostuloihini. Samalla linjalla jatketaan.