Robottikopterit opettelevat huoltotöitä —Sun Mikkeli -aurinkovoimalassa esiteltiin kopterien mahdollisuuksia

Kolme Kaakkois-Suomessa toimivaa yritystä kehittelee yhteistyössä robottikopterien sovelluksia teollisuuden ja energiantuotannon valvonta- ja tarkistustehtäviin.

Risto Hämäläinen

Kahdeksanroottorinen kopteri voi kuljettaa jopa 10 kilon painoisia lasteja.


Ison ammattiluokan kuvauskopterin kahdeksan roottoria alkavat viuhua ja se nousee suristen leijailemaan Etelä-Savon Energian Sun Mikkeli -aurinkovoimalan ylle. Kopteri välittää tietokoneen näyttöön lämpökamerakuvaa paneelikentästä. Jos jonkun lämpötila olisi alhainen, se olisi merkki toimintahäiriöstä.

Esen ja Rejlers Oy:n järjestämässä esittelytilaisuudessa kopteria ajaa imatralaisen Rumble Tools Oy:n teknologiajohtaja Toni Rosendahl tablettiin liitetyllä ohjaimella.
— Näin täytyy turvallisuuden vuoksi yleisötilaisuudessa tehdä, Rosendahl kertoo.

Yhtiöllä on jo pilottivaiheessa robottikopteri, joka pystyy operoimaan automaattisesti. Se noudattaa sille opetettuja reittejä ja käy itsenäisesti vaihtamassa akun telakointiasemalla.

Kaakkois-Suomessa toimivat yhtiöt Ese, Reijlers Oy ja RumbleTools kehittävät yhteistyössä robottikopterien hyötykäyttöä erilaisissa sovelluskohteissa.

Reijlersia kiinnostaa koptereiden käyttö hajautetun energiatuotannon kohteiden valvontaan. Aurinkovoimaloissa kopteri pystyy kuvaamaan nopeasti laajoja kenttiä. Tuulivoimaloissa niillä voidaan tutkia vaikka lapojen kuntoa. RumbleTools vastaa kopteritekniikasta.

Ensimmäisessä vaiheessa robottikoptereita käytetään kuvaamiseen ja datan keräämiseen. Kopterista tiedot siirretään reaaliajassa teolliseen internetiin.

Lähitulevaisuudessa kopterit voidaan konenäön ja oppivien ohjelmien avulla valjastaa yksinkertaisiin mekaanisiin työtehtäviin. Prototyyppiasteella on jo esimerkiksi kopteriin liitetty sammutin.

Torstaina päivällä aurinkovoimalasta kuvatusta videomateriaalista toteutettiin jo illaksi 3D-malli, jota saattoi katsella virtuaalilaseilla.
— Tulevaisuudessa suuri osa käyttöohjeista toteutetaan 3D-dokumentaation avulla. Esimerkiksi hissiasentaja tarkastelee korjattavaa hissiä virtuaalilaseilla ja saa niihin tarvittavat ohjeet, ennustaa Rejlersin palvelupäällikkö Lasse Kankainen.

Rejlers Finland Oy on osa insinööripalveluja tarjoavaa pohjoismaista yhtiötä. Suomessa se työllistää 500 henkeä, joista Mikkelissä työskentelee 80.

Viime vuonna perustettu RumbleTools Oy:n kotipaikka on Imatra, jossa sillä on 20 työntekijää.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.