Mikkeli ei oikein lämpene Saimaa-ilmiölle – Kaupungin rahoitusosuus olisi suuri, eikä varmuutta hyödyistä ole

Mikkeli ei vielä päättänyt kaupungin osallistumisesta Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen. Vastaan ei periaatteessa olla, mutta ensin pitää olla varma naapurienkin sitoutumisesta ja rahoituksesta.

Soila Puurtinen

Itä-Suomen kaupungit ja maakunnat ovat yhdessä puuhaamassa Savonlinnasta Euroopan kulttuuripääkaupunkia vuodelle 2026.
Itä-Suomen kaupungit ja maakunnat ovat yhdessä puuhaamassa Savonlinnasta Euroopan kulttuuripääkaupunkia vuodelle 2026.

Mikkelin kaupunki ei ole vielä valmis tekemään päätöstä siitä, onko kaupunki mukana Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihankkeessa.

Kaupunginhallitus käsitteli viime kokouksessaan Mikkelin roolia ja rahoitusosuutta, mutta jätti päätöksenteon toistaiseksi pöydälle.

Kaupungin oli määrä päättää alustavasti osallistumisesta ja samalla varsin merkittävästä, noin 840 000 euron rahoitusosuudesta.

Mikkelin poliittinen johto sekä myös kaupunginjohtaja Timo Halonen ovat varsin varovaisia kommenteissaan.

Halosen mukaan asia ei ole vielä kaupungin puolesta päätettävissä.

– Maakuntien edustajat ja kunnat kokoontuvat tällä viikolla keskustelemaan tilanteesta.

– Kuunnellaan muiden kantoja ja keskustellaan sitoutumisen asteesta, lähinnä siitä, onko hankkeessa yhteistä tahtoa, muotoilee Halonen asetelmat.

Itä-Suomen isot kaupungit ja maakunnat ovat valmistelemassa hanketta, jotka tähtää Savonlinnan nimeämiseen vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Itä-Suomi on ristinyt hankkeen Saimaa-ilmiöksi.

Savonlinnan pitää huhtikuun alkupuolella ilmoittaa opetus- ja kulttuuriministeriölle hakemuksen jättämisestä.

Haku tapahtuu lopullisesti vuoden 2021 keväällä. Suomi nimeää yhden kaupungin saman vuoden lopulla Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Halosen mukaan koko hanke on sellainen, jossa ainakin enemmistön mukaan olisi syytä olla mukana.

Eri asia on kuitenkin, millä ehdoilla.

Pöydälle jääneessä päätösehdotuksessa Halonen jo totesi, että Mikkelin osallistuminen edellyttää rahoitusraamin toteutumista, muiden toimijoiden mukana oloa ja tarkkaa talousanalyysiä.

– Kyllä tässä jännitteitä on. Ne liittyvät lähinnä ehtoihin ja siihen, että yksi esittely ei vielä hahmota hankkeen aluetaloudellisia vaikutuksia.

Kuunnellaan muiden kantoja ja keskustellaan sitoutumisen asteesta. — Timo Halonen

Johtopäätökset on johdettu muista vastaavista hankkeista, ja Halosen mukaan lähinnä "kuviteltu miten meille on etua".

Tämän hetken arvion mukaan 22 miljoonan euron kokonaisrahoituksesta Mikkelin hankerahoitusosuus olisi vuosina 2022–2027 noin 840 000 euroa.

Hankekonseptin mukaan Mikkelille palautuisi verotulona 810 000 euroa eri ohjelmaprojektien, turismin kasvun ja erilaisten seurausvaikutusten ansiosta.

Savonlinnan kaupunkihankkeen merkeissä Mikkelissä järjestettäisiin muun muassa lasten ja nuorten tapahtumia sekä musiikki-, ruoka ja liikuntatapahtumia.

Halosen mukaan hanke nostaa kulttuuripoliittista itsetuntoa, mutta hän pohtii, että taloudellisia vaikutuksia on mahdoton osoittaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd.) sanoo, että kaupunginhallitus kävi Savonlinnan kulttuurihankkeesta varsin perusteellisen keskustelun.

Hän ei kerro hallitushuoneen keskustelua, mutta kommentoi asetelmaa lyhyesti.

– Mikkeli on periaatteessa myönteinen hankkeelle, mutta muutamat asiat tulee tehdä selväksi. Ensinnäkin täytyy olla varmaa, että muutkin tahot ovat mukana ja että rahoitus on koossa.

– Lisäksi valtion tulisi tulla hankkeessa vastaan enemmän. Kuntatalous ei tällaista kestä, sanoo Seppälä.

Näillä näkymin Mikkeli tekee ratkaisut omasta puolestaan helmikuun alkupuolella.

Mikkelin päättäjät eivät toistaiseksi kommentoi lähemmin hanketta.

Maininta jännitteistä on kuitenkin käytäväpuheiden mukaan lievä ilmaus.

Mikkeliä kaivelee se, että sen ja muun maakunnan tulee sitoutua, myös taloudellisesti, Savonlinnan hankkeeseen samaan aikaan, kun Savonlinnan kampittaa koko maakuntaa sote-maakuntavalmistelussa.

Lisäksi Mikkelin rahoitusosuutta pidetään verrattain tuntuvana.

Mikkelissä muistutellaan, että samaan aikaan, kun pitäisi osoittaa naapurikaupungin hankkeeseen merkittävästi rahaa, Mikkeli itse käy läpi rajua talouden tasapainotusta ja säästöihin tähtääviä leikkauksia myös omassa kulttuuritoimessaan.