Kansanedustaja Ano Turtiaiselta kirjallinen kysymys työministerille: "Juvaa tulee auttaa ennen kuin on liian myöhäistä ja alue on autioitunut"

Turtiainen vaatii rahoitusta ja resursseja auttamaan Juvaa pulassa, jonka suurimman työllistäjän Salicon lähtö aiheuttaa.

Martti Ripaoja

Yt-neuvottelut ovat menossa Salicon Juvan salaattitehtaalla. Juvan kunta on tukenut tehdasta esimerkiksi osallistumalla sen laajennusinvestointiin 2010-luvulla.
Yt-neuvottelut ovat menossa Salicon Juvan salaattitehtaalla. Juvan kunta on tukenut tehdasta esimerkiksi osallistumalla sen laajennusinvestointiin 2010-luvulla.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen kertoo tiedotteessa jättäneensä työministerille kirjallisen kysymyksen, joka koskee Juvalta lähtevän salaattijalostamo Salico oy:n aiheuttamaa kriisiä.

Yhtiö ilmoitti tammikuussa siirtävänsä toimintansa Helsinkiin. Salico on ollut Juvan suurin yksityinen työllistäjä, ja se on työllistänyt yli 100 ihmistä noin 6000 asukkaan kunnassa.

Turtiainen perustelee vahingon laajuutta muun muassa työttömyyden aiheuttamilla veromenetyksillä.

– Kunnan laskelmien mukaan suorien vaikutusten arvioidaan olevan 150 000–250 000 euroa. Välilliset vaikutukset huomioiden summa on merkittävästi suurempi ja vaikuttaa koko kunnan talouteen, Turtiainen sanoo tiedotteessa.

– Äkillinen rakennemuutos voi aiheuttaa kunnassa suuren kriisin ja sen hallitsemiseksi tarvitaan apua. Juvaa ja samankaltaisiin kriiseihin ajautuvia kuntia tulee auttaa rahoituksella ja resursseilla ennen kuin on liian myöhäistä ja alue autioitunut.

Panostusta kotimaisen ruuan tuotantoon

Turtiainen vetoaa myös hallitusohjelmaan, jossa luvataan, että maatalouden kannattavuus, kansallinen ruokaturva ja kilpailukykyinen kotimainen ruokajärjestelmä varmistetaan.

– On ilmastoteko kannustaa ihmisiä ostamaan lähellä tuotettua ruokaa, mutta se vaatii myös kotimaisen ruoan tuotantoon panostamista.

Turtiainen muistuttaa, että Juva sijaitsee alueella, jossa on hyvät edellytykset sekä kotimaisten tuotteiden jalostamiselle että jalostettujen tuotteiden jakamiselle ympäristöystävällisesti välttäen turhia rahteja Etelä- ja Pohjois-Suomeen.