Huumeidenkäyttö alkaa yhä nuorempana — Kannabis- ja lääkekokeilut ovat yleistyneet yläkouluikäisillä

Mikkelissä päihdetyöntekijät ovat huomanneet kokeiluiden alkavan aikaisempaa aiemmin ja vahva riippuvuus on saattanut kehittyä ennen täysi-ikäiseksi tuloa.

Jaakko Avikainen

Piikkihuumeiden käyttäjät saavat Mikkelissä neuvontaa Pankalammen terveysaseman Vinkissä. Siellä on myös mahdollista vaihtaa vaihtaa käyttövälineet puhtaisiin. Palvelut ovat maksuttomia.
Piikkihuumeiden käyttäjät saavat Mikkelissä neuvontaa Pankalammen terveysaseman Vinkissä. Siellä on myös mahdollista vaihtaa vaihtaa käyttövälineet puhtaisiin. Palvelut ovat maksuttomia.

Päihdetyötä nuorten parissa tekevät ovat havainneet, että huumekokeilut alkavat aiempaa varhaisemmin.
Mikkelin A-klinikan sairaanhoitaja Heidi Kauppinen kertoo, että hoitoon tulevalla 17-vuotiaalla saattaa olla takanaan aktiivista käyttöä jo kolmen vuoden ajalta.

Periaatteessa A-klinikalla on asiakkaiden alaikärajana pidetty 18 vuotta, mutta hoitoon on otettu nuorempiakin, jos heille on ehtinyt kehittyä vaikea riippuvuus.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten nuorten päihdetyön ohjaajaa Taina Pylkkästä työllistivät viime syksynä yläkouluikäisten kannabis- ja lääkekokeilut.

Myös kouluterveyskyselyt kertovat, että esimerkiksi kannabista saatetaan kokeilla jo seitsemännellä luokalla.

Lähes kuusi vuotta Mikkelin nuorten parissa työskennellyt Pylkkänen arvioi, että parin viime vuoden aikana kynnys kaikenlaisten huumeiden kokeiluun on alentunut.
— Kun kannabis on maailmalla laillistettu monissa valtioissa, se vaikuttaa nuortenkin asenteisiin.

Kannabismyönteisyyden lisäksi toisena selittävänä tekijänä Pylkkänen pitää saatavuuden helpottumista. Netin välityksellä tapahtuva huumekauppa on merkittävä tekijä.
— Tämä on tullut selvemmin esille parin kolmen viime vuoden aikana.

Poliisin suorittamat takavarikot ja huumeketjujen paljastumiset saattavat Pylkkäsen mukaan hetkeksi rauhoittaa käyttöä.
— Nuorten kohdalla tapaukset tulevat muutenkin ryppäissä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet