Essoten taloutta uhkaa viiden miljoonan euron ylitysriski — ”Kuntayhtymän taloudenpidossa on haasteita, jokainen 100 000 euroa on tuskaista vähentää menoista”

Essoten talousjohtaja Vesa Vestala arvioi, että riskin pienentämiseksi on tehtävä jotain toimia elokuussa.

Essote

— Jo nyt tehdyt palkankorotukset ovat olleet merkittävästi isompia kuin alkujaan arvioitiin. Koska koko kuntasektorin henkilöstön palkat nousevat vielä lisää, kaikki muutkin kulut uhkaavat kasvaa, kertoo Essoten talousjohtaja Vesa Vestala.

Sote-kuntayhtymä Essoten ennustettu tulos tammi—toukokuussa on vielä talousarvion mukainen, mutta arvioidut menot ovat vaarassa ylittyä noin viidellä miljoonalla eurolla.

Essoten talousjohtaja Vesa Vestala arvioi, että riskin pienentämiseksi on tehtävä jotain toimia elokuussa. Essoten sopeuttamistarve on ainakin noin 5 miljoonaa euroa toukokuun perusteella. Vestala toteaa, että heinäkuun lopun tilanne tarkentaa arviota.

Vaikka kokonaisuudessa puhutaan vain reilun prosentin poikkeamasta talousarviossa, se tarkoittaa kuitenkin useita miljoonia euroja.

— Jokainen 100 000 euroa on tuskaista vähentää menoista, Vestala toteaa.

— Jo nyt tehdyt palkankorotukset ovat olleet merkittävästi isompia kuin alkujaan arvioitiin. Koska koko kuntasektorin henkilöstön palkat nousevat vielä lisää, kaikki muutkin kulut uhkaavat kasvaa.

Essoten talousjohtaja Vesa Vestala: "Lisää kuluja ei saa enää aiheutua"

Essoten lisäksi menojen kasvua on muissakin sote-kuntayhtymissä, kuten Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymällä Siun sotella. Sote-uudistuksen pilottimaakunnalla on tällä hetkellä peräti 20 miljoonan säästötarve.

Ylen mukaan Pohjois-Karjalassa säästetään jopa nenäliinahankinnoista. Vielä niin ei tarvitse tehdä Essotessa.

— Menoja on hillittävä ajoissa, ja lisää kuluja ei saa enää aiheutua. Kaikkien on ymmärrettävä, että kuntayhtymän taloudenpidossa on haasteita. Elokuussa katsotaan, mitä tehdään. Mitään ei ole vielä päätetty, Vestala sanoo.

Henkilöstökulut ovat riskissä kasvaa palkankorotusten, sijaisten tarpeen ja harmonisoinnin vuoksi

Suurin taloudellinen uhka on Vestalan mukaan henkilöstön palkkojen nousu. Vestala toteaa, että talven palkkaratkaisu oli oletettua kalliimpi. Lisäksi palkkojen harmonisointi tuo merkittäviä kuluja sote-kuntayhtymälle.

Samaan aikaan myös ostopalveluiden hinnoissa on painetta. Essote ostaa palveluja mahdollisesti 1—2 miljoonan euron verran ennustettua enemmän.

Vestalan mukaan näyttää siltä, että sote-palveluiden asiakasmaksuja saadaan kerättyä 0,5 miljoonaa euroa odotettua vähemmän. Henkilöstökulut taas ovat riskissä kasvaa 1—3 miljoonalla eurolla palkankorotusten, sijaisten tarpeen ja harmonisoinnin vuoksi.

Lisäksi kilpailukykysopimus loppuu ensi vuonna. Essote on säästänyt sen avulla 1,5 miljoonaa euroa lomarahoista, jotka on huomioitu vuoden 2019 osalta varauksena.

Lasku sähköstä ja lämmöstä arvioitua suurempi

Vestalan mukaan myös poistot uhkaavat kasvaa muun muassa Esper-hankkeen väistötilojen vuoksi. Väistötilojen poistoihin saattaa mennä vuositasolla 0,5 miljoonaa euroa ennakoitua enemmän.

— Talousarviota tehdessä ei ollut tiedossa väistötilojen neljän vuoden poistoaikoja, Vestala selvittää.

0,5 miljoonan euron ylitysuhka on olemassa myös aineiden ja tarvikkeiden ostoissa. Kuntayhtymä on maksanut esimerkiksi sähköstä ja lämmöstä arvioitua enemmän muun muassa kylmän talvikauden ja muuttuneen hinnoittelun vuoksi.

Vestalan mukaan Essoteen kuuluvilta kunnilta laskutettavien tulojen nousu on vain 1,7 prosenttia, vaikka nousutarve olisi todellisuudessa pitkälti yli 2 prosenttia.