Mikkeliläiset ovat olleet huolissaan jäillä liikkuvista lapsista — Jäille ei missään tapauksessa pidä vielä mennä, varoittaa ely-keskuksen Tarmo Muuri

Ely-keskus ei ole päässyt mittaamaan jäiden paksuuksia, sillä jää ei ole vielä tarpeeksi paksua edes siihen, että mittauspaikoille päästäisiin.

Taru Hokkanen

Vaikka esimerkiksi Urpolanlampi näyttää jo houkuttelevalta kävelyyn ja luisteluun, jäälle ei vielä pidä mennä.
Vaikka esimerkiksi Urpolanlampi näyttää jo houkuttelevalta kävelyyn ja luisteluun, jäälle ei vielä pidä mennä.

Jää on nyt kuin peili, lumeton ja houkuttelevan tasainen. Monen tekisi jo kovasti mieli mennä luistelemaan, pilkille tai muuten vain liikkumaan jäille, mutta onko se turvallista?

Etelä-Savon ely-keskuksen hydrologi ja vesistöasiantuntija Tarmo Muuri kehottaa pysymään jäiltä poissa.

— En suosittele menemään. Jäät ovat heikot ja vähäiset, Muuri toteaa.

Jään ohuudesta kertoo se, ettei jäätä ole tarpeeksi edes siihen, että ely-keskus olisi päässyt tekemään mittauksia omilta jäänmittauspaikoiltaan.

Muuri on käynyt tarkkailemassa rantajäitä, ja tuulettomissa paikoissa jää saattaakin kestää rannassa.

— Mutta jäälle ei missään nimessä kannata vielä mennä, hän vielä painottaa.

Jäälle mennessä pitäisi olla kunnon varusteet

Muuallakin ollaan herätty siihen, että järvien ja lampien jäät voivat houkutella puoleensa. Esimerkiksi Mikkelin Urpolan koulun rehtori Hanna-Kaisa Pylkkänen lähetti tällä viikolla koululaisten vanhemmille varoitusviestin siitä, että moni koulun oppilas liikkuu koulumatkallaan Urpolanlammen rantoja pitkin.

Rehtori kehotti vanhempia muistuttamaan, että jää ei ole kestävää eikä lammen jäällä liikkuminen ole turvallista.

En suosittele menemään. Jäät ovat heikot ja vähäiset. — Tarmo Muuri

Myös Puskaradio Mikkeli -ryhmässä on keskusteltu heikoista jäistä. Keskiviikkona ilmoitettiin havainnosta, jonka mukaan lapset leikkivät Saksalan kävelysillan luona. Taustalla oli huoli lasten tippumisesta jäihin.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto muistuttaa, että jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit ja metallipäinen keppi jään kestävyyden kokeilemiseen.

Lisäksi varavaatteet ja kännykkä on hyvä pakata reppuun vesitiiviisti. Reppu toimii näin kelluttavana apuna. Repun sivutaskuun kannattaa laittaa köysi tai heittoliina, jotta auttaminen helpottuu.

Jäällä liikkujalla on hyvä olla mukana pilli. Paljon jäällä liikkuvalla paras turvavarustus on pelastautumispuku.

Ensi viikolla jäät häviävät

Sääennusteiden mukaan lämpötila nousee plussan puolelle lauantaina ja jatkuu nollan yläpuolella tulevan viikon ajan. Lisäksi luvassa on vesisateita.

Muuri sanoo, että jos jäät eivät ensi viikon aikana häviä, ne ainakin heikkenevät huomattavasti.

— Ensi viikolla ei varsinkaan kannata mennä lähellekään jäitä, kertoo Muuri.

Ely-keskus aloittaa jään mittaukset, kunhan saadaan pidempi pakkasjakso ja jää kestäväksi. Tähän voi mennä useampi viikko.