Korjataanko Norpanhovin päiväkoti vai rakennetaanko Anttolaan uusi päiväkoti? Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää, että molemmille vaihtoehdoille täytyy laskea kustannukset

Norpanhovin päiväkodissa on tehty viime vuosina useita pieniä korjauksia sisäilmaongelmien takia, mutta henkilöstö on silti oireillut. Kasvatus- ja opetuslautakunta on huolissaan siitä, saadaanko esitetyillä mittavilla korjauksilla tilat terveiksi.

Katja Juurikko

Norpanhovissa on 32 varhaiskasvatuspaikkaa. Kuvituskuva.
Norpanhovissa on 32 varhaiskasvatuspaikkaa. Kuvituskuva.

Mikkelin Anttolassa sijaitsevan Norpanhovin päiväkodin sisäilmaongelmiin haetaan ratkaisua. Tällä hetkellä mietinnässä ovat sekä Norpanhovin peruskorjaaminen että uusien päiväkotitilojen rakentaminen Anttolan yhtenäiskoulun yhteyteen.

Mikkelin kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunkiympäristölautakunnalle, että molemmille vaihtoehdoille täytyy laskea kustannukset. Tiedossa on jo, että Norpanhovin rakennuksen peruskorjaus maksaisi noin 150 000—200 000 euroa. 

Kasvatus- ja opetuslautakunta kokoontuu ensi viikon torstaina.

Norpanhovissa on 32 varhaiskasvatuspaikkaa. Rakennukseen tehtiin kattavat sisäilmatutkimukset keväällä 2018. Niissä todettiin, että Norpanhovin rakennuksessa on oman aikakautensa mukaisia riskirakenteita. Rakennuksessa todettiin mineraalivillakuituja sisäilmassa ja ilmavuotoja rakenteista, jotka aiotaan korjata. 

Päiväkotirakennus on rakennettu vuonna 1974 hammaslääkärin asunnoksi ja saneerattu vuonna 1990 päiväkotitilaksi.

Päiväkoti tarvitsee myös lisää tilaa

Norpanhovin päiväkodissa on tehty viime vuosina useita pieniä korjauksia, mutta henkilöstö on silti oireillut. Heillä on ollut esimerkiksi päänsärkyä ja kurkku- ja iho-oireita.

Kasvatus- ja opetuslautakunta on huolissaan siitä, saadaanko esitetyillä mittavilla korjauksilla tilat terveiksi. Lisäksi Norpanhovi tarvitsee lisää tilaa, sillä rakennuksen alakerrassa olevaan kahdeksan paikkaiseen pienten ryhmään tarvitaan neljä paikkaa lisää. Tähän remonttiin menevät kustannukset eivät ole mukana rakennuksen peruskorjauksen kustannusarviossa.

Siksi lautakunta esittää harkittavaksi, kannattaako tilat korjata ja remontoida vai kannattaako rakentaa uusi päiväkoti Anttolan yhtenäiskoulun ja esiopetuksen yhteyteen. Peruskorjaus olisi tarkoitus tehdä keväällä 2019.

Mikkelin kaupunki valmistelee parhaillaan myös uuden koulun rakentamista Anttolaan. Tällä hetkellä oppilaat ovat parakeissa, ja yhtenäiskoulun uusien tilojen on tarkoitus valmistua viimeistään kevään 2020 lopulla. Uusi koulu kootaan elementeistä, joista kaupunki on pyytänyt tarjouksia joulukuun puoliväliin mennessä.