Suomen neljäs ja Etelä-Savon ensimmäinen ikäihmisten ammatillinen perhekoti avataan Pertunmaalle — Vanhuksia on jonoksi asti, mutta mistä löytyy vetäjä?

Entinen kyläkoulu on saamassa jälleen uusia asukkaita. Aiemmin Ruuhilammella on toiminut lastenkoti ja vastaanottokeskus.

 Ikäihmisten ammatillinen perhekoti avataan Pertunmaan maaseudulle entiseen NIpulin kyläkouluun.
Ikäihmisten ammatillinen perhekoti avataan Pertunmaan maaseudulle entiseen NIpulin kyläkouluun.

Pertunmaalle avataan tänä syksynä Suomen neljäs ikäihmisten ammatillinen perhekoti. Uutta toimintaa on perustamassa Matti & Maija -koti Oy, jonka toimitusjohtaja on Henrik Sanmark.
Perhekoti vastaa suoraan tarpeeseen. Vanhusten perhehoitopaikkoja on koko Etelä-Savossa yhteensä vain kolmisenkymmentä, vaikka kysyntää ikääntyvässä maakunnassa on valtavasti.
— Tavoitteena on, että jo lokakuussa voimme tarjota perhekotipaikan seitsemälle ikäihmiselle Pertunmaalla, Sanmark vahvistaa.

Etelä-Savon nykyiset vanhusten perhekotipaikat ovat toimeksiantoperusteisia eli ikäihmiset asuvat perhehoitajien kotona.
Pertunmaalle tulee ammatillinen perhekoti, jonka toiminnasta vastaavat sosiaali- ja terveysalan koulutetut ammattilaiset. Vastaavia yksiköitä on koko Suomessa kolme.
Toiminta voi alkaa heti, kun perhekotiin löytyvät sopivat vetäjät. Sanmark ei itse aio ottaa vetovastuuta vaan Pertunmaalle etsitään parhaillaan joko yhtä vastuutyöntekijää tai pariskuntaa.
Vetäjältä vaaditaan sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkintoa.
— Kaikki muu viimeistelyjä vaille valmiina, mutta oikea ihminen puuttuu vielä. Haku on auki, Sanmark sanoo.

Perhekoti tulee Ruuhilammelle, entiseen Nipulin kyläkouluun. Vuonna 2006 remontoidut tilat ovat toimineet sekä lastenkotina että turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena.
Puitteet soveltuvat uuteen toimintaan lähes sellaisinaan. Itä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut tilat viime viikolla ja muutostöitä täytyy tehdä vain yhden invavarustetun pesuhuoneen verran.

Taustatukena perhekodin perustamisessa on ollut Essoten hallinnoima maakunnallinen omais- ja perhehoidon kehittämishanke Ossi, jonka tavoitteena on lisätä ikäihmisten perhehoitoa Etelä-Savossa.
Hankepäällikkö Jaana Koinsaari on mielissään. Vanhusten omaisilta tulee jatkuvasti kyselyjä perhekotipaikoista, sillä kokemukset ovat pelkästään positiivisia.
— Ikäihmisiä riittää Pertunmaan perhekotiin jonoksi asti. Toivottavasti ammatillisia perhekoteja tulee vielä lisää, kun tie nyt avataan.

Juttua muokattu. Korjattu entisen kyläkoulun nimi.

Uusimmat uutiset