Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali avaa Heinäveden musiikkipäivät yhdessä Mikkelin kaupunginorkesterin ja Helsinki-Sinfoniettan kanssa

Vuosittaiset Heinäveden musiikkipäivät alkavat keskiviikkona. Ensimmäisenä estradille astelee kapellimestari Santtu-Matias Rouvali, jota Etelä-Savossa kiehtovat etenkin ihmiset. Vaikka mainetta on tullut maailmalla asti, on Suomessa oleminen tärkeää.

Jaakko Avikainen

Santtu-Matias Rouvali esiintyy Heinäveden musiikkipäivillä jo kolmatta kertaa. Alkuviikon hän on harjoitellut mikkelissä yhdessä Mikkelin kaupunginorkesterin ja Helsingin Sinfonietan kanssa.
Santtu-Matias Rouvali esiintyy Heinäveden musiikkipäivillä jo kolmatta kertaa. Alkuviikon hän on harjoitellut mikkelissä yhdessä Mikkelin kaupunginorkesterin ja Helsingin Sinfonietan kanssa.

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali alkaa olla jo tuttu näky kesäisessä Heinäveden kirkossa.

— Ensimmäistä kertaa olin täällä Helsinki-Sinfoniettan kanssa kesällä 2015, sitten uudestaan 2017 ja nyt tänä vuonna. Aika paljon tässä on vaikutusta tapahtuman taiteellisella johtajalla, Erkki Lasonpalolla, joka on lapsuudenkaverini Lahdesta ja opiskeluajoilta.

Tänä vuonna Rouvali johtaa avauspäivän konsertin. Soitannosta keskiviikkona vastaavat Helsinki-Sinfoniettan ja Mikkelin Kaupunginorkesterin yhteiskokoonpano. Heti kolmiosaisen konsertin alkuun saa kantaesityksensä 11-vuotiaan Maxim Larionovin, Lasten ja Nuorten Uuno Kalmi -sävellyskilpailun voittajan, orkesteriteos.

— Hän on sellainen pelimannikaveri, eli ei mitään modernia kuten voisi luulla. Kansanmusiikkityyppistä musiikkia, Rouvali kuvailee.

Heinävedellä kuullaan keskiviikkona myös Beethovenia ja Mozartia.

Savolaiset ovat avoimia

Mikkelissä alkuviikon harjoitellutta Rouvalia kiehtovat paikalliset ihmiset.

— Savossa ollaan omalla tavallaan avoimempia. Täällä on kaunis luonto ja ihmisille on helppo keskustella, mikä on mielestäni mukavaa.

Tampere Filharmoniasta ja Göteborgin sinfoniaorkesterin pääkapellimestarina työskentelevä Rouvali aloitti tänä vuonna myös Lontoon fhilharmonian päävierailijana, mutta yhtä hän ei vaihda:

— Haluan aina, että minulla on Suomessa joku paikka. Tampereella on hyvä yhteishenki ja orkesteri maailmanluokkaa.