Tukkiproomu oli vaarassa kaatua Savonlinnan edustalla — 900 kuutiota tukkeja ja suuri määrä öljyä olisi voinut päästä Saimaaseen

Väylä on raivattu, mutta suuri määrä tukkeja on yhä vedessä.

Timo Seppäläinen

Suurin osa tukeista siirrettiin toiseen proomuun tasapainon palauttamiseksi.

Haukivedellä Savonlinnan lähistöllä oli aamupäivällä todellinen vaaratilanne, kun tukkilastissa ollut proomu alkoi kallistua. Vaarana oli, että 900 kuutiota tukkeja sekä suuri määrä polttoöljyä olisi päässyt Saimaaseen.

Etelä-Savon pelastuslaitos sai ensimmäisen hälytyksen asiasta kello 6 aamulla alusliikennettä seuraavan VTS-palvelun kautta. Tuolloin tilannetta ei pidetty vakavana, ja pelastuslaitos peruutti tehtävänsä. Paikalle hälytettiin toinen proomu, johon tukkilastia pystyttäisiin siirtämään.

Aamuyhdeksään mennessä tilanne oli muuttunut ja uppoamisvaara todellinen. Toinen proomu tuli paikalle noin kello 10.

Lasti onnistuttiin vakauttamaan kello 12:een mennessä ja proomu saatiin irrotettua onnettomuuspaikalta.

Joitakin kymmeniä tukkeja ehti päästä veteen, ja pelastuslaitos raivasi ne pois laivaväylältä. Palomestari Kari Saarelaisen mukaan tukkeja on yhä runsaasti väylän ulkopuolella, joten reitiltä poikkeavien on syytä olla varovaisia.

Aluksen polttoainesäiliöt saatiin pois vedestä. Veteen pääsi joitakin litroja kannella ollutta öljyä. Saarelainen toteaa tuulen hajottavan öljyn pian.

Proomua kuljettaneessa hinaajassa oli kaksi henkilöä. He eivät olleet vaarassa. Onnettomuuspaikka oli Lampolansaaren eteläpuolella, Jauhekivensaaresta itään.

Kallistumisen syy ei toistaiseksi ole tiedossa. Sää oli aamulla hyvä ja näkyvyys normaali.

Kimmo Puhakka

Kimmo Puhakka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.