Marskin aukiolta lähtee 160 ilmaista ja aikarajatonta parkkipaikkaa - korvaavaa pysäköintitilaa joudutaan etsimään monesta eri paikasta

Urheilupuiston koulu siirtyy ensi keväänä väistötiloihin Marskin aukiolle Otavankadun varteen. Esedun opiskelijoiden ja henkilökunnan sekä monen kaupunkilaisen suosima parkkipaikka saa antaa sille tilaa ainakin kahdeksi vuodeksi.

Jaakko Avikainen

Sinikka Sutinen pitää Marskin aukion pysäköintipaikasta sen väljyyden ja hyvän sijainnin takia.
Sinikka Sutinen pitää Marskin aukion pysäköintipaikasta sen väljyyden ja hyvän sijainnin takia.

Sinikka Sutista harmittaa. Hänen vakituinen pysäköintipaikkansa Mikkelin Marskin aukiolla suljetaan ensi keväänä ainakin kahdeksi vuodeksi. Tilalle nousee Urheilupuiston koulun väistötilana toimiva parakkikoulu.
Koulu täyttää Otavankadun varren aukion kokonaan. Se tietää korvaavan parkkipaikan etsimistä monelle kaupunkilaiselle.
— Tämä on ollut just minun parkkipaikka. Muuta en halua käyttääkään. Täällä on reilusti tilaa, ei tarvitse tunkea pieniin väleihin, sanoo Rantakylässä asuva Sutinen.

Parkkipaikka on tärkeä myös monelle Etelä-Savon ammattiopisto Esedun opiskelijalle ja työntekijälle. Ensimmäistä vuotta lähihoitajaksi opiskeleva Eelis Paunonen käyttää parkkipaikkaa säännöllisesti.
— Harmittava homma. Tämä on kätevä ja läheinen paikka.
Opiskelijayhdistys Esedu ry:n puheenjohtaja Aliisa Rahikainen jakaa saman huolen.
— Parkkipaikka on todella vilkkaassa käytössä.

Esedun rehtori Marja Anttalainen arvioi Esedun tarvitsevan päivittäin noin sata pysäköintipaikkaa. Oppilaitoksessa on lähes 700 opiskelijaa.
— Kaikki eivät ole kaikkina päivinä paikalla, eivätkä kaikki parkkipaikkaa tarvitse. Mutta on tämä keskustelua herättänyt.
Esityksiä korvaavista paikoista on luvassa jo lähipäivinä. Anttalaisella on niille yksi keskeinen kriteeri.
— Niiden sijoittuminen ei saa haitata koulutyötä eikä vaikeuttaa opiskelijoiden kulkemista. Olen kuitenkin optimistinen sen suhteen, että asiaan löytyy hyvä ratkaisu, Anttalainen sanoo.

Jaakko Avikainen

Eelis Paunonen käyttää Marskin aukiota pysäköintiin säännöllisesti. Mistä yhtä hyvä paikka tilalle, hän miettii.
Eelis Paunonen käyttää Marskin aukiota pysäköintiin säännöllisesti. Mistä yhtä hyvä paikka tilalle, hän miettii.Mikkelin kaupungin pysäköintipalveluissa ei ole tietoa siitä, mistä uusia parkkipaikkoja osoitetaan.
— Koulun ympäristössä ei tarkoitukseen sopivia alueita ole. Lähistöllä on vain kadunvarsipaikkoja. Jonkinlaisia ongelmia järjestelyistä varmasti tulee, ennakoi tarkastusesimies Niina Gynther.
Lähin isompi vapaa pysäköintitila on satamassa. Lähellä on myös toriparkki
— Satama on kuitenkin aika kaukana. Toriparkki voi olla maksullisena huono vaihtoehto opiskelijoille, Gynther arvioi.

Marskin aukiosta osa on varattu torikauppiaiden myyntivaunuille, joille niillekin täytyy etsiä uusi paikka. Mikkelin torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Kaija Ahonen ennakoi sen löytyvän satamasta.
— Sieltä on melkein sama matka torille kuin Marskin aukioltakin, joten siinä mielessä muutos ei ole suuri, Ahonen sanoo.
Ahosta huolestuttavat enemmän asian muut heijastumisvaikutukset.
— Marskin aukiolla pysäköi nyt moni kaupunkiin päiväksi asioimaan tuleva. Se on helppo ja ilmainen pysäköintipaikka. Mihin sitä käyttävät jatkossa pysäköivät, aprikoi Ahonen.

Esityksiä korvaavista paikoista on luvassa jo lähipäivinä.

Marskin aukion pysäköintipaikoille etsitään parhaillaan korvaavia paikkoja esedulaisten ja Mikkelin kaupungin yhteisissä palavereissa. Seuraava pidetään keskiviikkona.
Mikkelin kaupungin kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen sanoo, että tässä vaiheessa keskustellaan ja kartoitetaan tilannetta. Siksi hän ei vielä nimeä yhtään korvaavaa paikkaa.
Sen verran on kuitenkin selvää, ettei Mikkelin keskustasta löydy yksittäistä suurta kenttää tai muuta vastaavaa aluetta, jonne pystyttäisiin sijoittamaan 160 tilapäistä pysäköintipaikkaa.
— Pysäköintiä tullaan varmasti jakamaan eri paikkoihin. Nyt selvitetään näille eri vaihtoehtoja, Hyttinen sanoo.