Pannaan asetettu mäntyharjulainen piparivaaka ei ollut ainoa - säädösten vastaisia vaakoja vilisee Suomessa

Erikoisliikkeiden vaakojen valvontakampanja kesällä 2015 oli tuottoisa.

Tiina Knaappila

Mäntyharjulainen kahvila päätti myydä piparit kappalehinnalla, kun vaaka meni käyttökieltoon. Yrittäjä mietti lokakuussa, että nähtäväksi jää, kuinka kauan se käy aville, sillä tuotteiden yksikköhinnan lisäksi usein vaaditaan näkyville myös litra- tai kilohinta.

Mäntyharjulaisen kahvilayrittäjän piparivaaka ei suinkaan ollut ainoa säädösten vastainen vaaka Itä-Suomessa.
Länsi-Savo kertoi lokakuussa, kuinka Kaneliässä-kahvilan piparivaaka asetettiin käyttökieltoon, koska siinä ei ollut standardin mukaisia merkintöjä. Lisäksi vaaka pitäisi varmentaa kolmen vuoden välein.
Aluehallintovirasto tiedottaa nyt, että erikoisliikkeiden vaakojen valvontakampanja kesällä 2015 oli tuottoisa. Suomessa tarkastettiin noin 700 erikoisliikettä, eli esimerkiksi lemmikkieläinliikettä, kangaskauppaa tai kalastusvälineliikettä. Liikkeistä yli 200 oli Itä-Suomen alueella.

Tarkastetuista vaaoista 41 prosenttia oli säädösten vastaisia. Itä-Suomessa vaakatilanne oli vielä enemmän kallellaan, eli 43 prosenttia oli säädösten vastaisia. Tämä tarkoittaa 86 säädösten vastaista vaakaa.
Aluehallintovirastosta kerrotaan, että tyypillisimmät puutteet olivat vaa'an varmennuksen vanhentuminen tai vaaka oli soveltumaton kaupalliseen käyttöön.
Valvonta toteutettiin yhdessä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kanssa.

Vuonna 2015 valvottiin myös hintamerkintöjä eri toimialojen liikkeissä.
Tavallisimmat puutteet koskivat yksikköhintoja eli kilo- tai litrahinnat puuttuivat tuotteista. Elinkeinonharjoittajilla oli puutteita myös hintamerkintäasetuksen mukaisten palveluhinnastojen esilläolossa liikehuoneistossa sekä internetsivuilla. Huomautuksia puuttuvista hintamerkinnöistä annettiin Itä-Suomen alueella yhteensä 733 kappaletta.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.