Aila-myrskyn katkomat sähköt on lähes palautettu – Viat korjataan perjantain aikana, apuna helikopteri ja kolme droonia

Etelä-Savossa laajimmat myrskytuhot olivat Kangasniemellä.

Katja Juurikko

Helikopteripartio tuli asentajien avuksi tuulten laannuttua. Arkistokuva.
Helikopteripartio tuli asentajien avuksi tuulten laannuttua. Arkistokuva.

Aila-myrskyn tuhot Järvi-Suomen energian verkkoalueella on saatu lähes kokonaan korjautuiksi, jakeluverkkoyhtiö kertoo tiedotteessa.

Keskijänniteverkossa vikoja ei enää esiinny, mutta pienjänniteverkon häiriöiden aiheuttamia katkoja on edelleen muutamia. Arvion mukaan kaikki viat saadaan korjattua perjantaina.

Jo torstai-illan ja yön aikana saatiin palautettua sähköt suurimmalle osalle asiakkaista. Korjaustöitä jatkettiin läpi yön.

Korjauksia on tehty maastossa 50 asentajan voimin perjantaina. Myös helikopteripartio otettiin käyttöön tuulten laannuttua.

Pääosin viat syntyivät linjoille kaatuneista puista. Puuskatuulten rajusti kaatamat puut katkoivat monin paikoin pylväitä.

Laajinta tuhoa verkkoalueella myrsky aiheutti Lievestuoreen, Joutsan ja Kangasniemen seuduilla, missä myrskytuulet ehtivät viihtyä pidemmän aikaa.

Droonit vauhdittavat viankorjausta

Myrskyn aikana käytettiin vanhojen keinojen lisäksi myös uusia, sillä kolmella korjauspartiolla oli käytössään droonit vianpaikannuksen tukena. Lisäksi testattiin yhden raskaan droonin suoriutumista pitkillä etäisyyksilllä myrskyoloissa.

Droonit ovat osa Järvi-Suomen Energian ja yhteistyökumppani Elveran kanssa käynnistettyä hanketta, jossa etsitään keinoja jouduttaa viankorjausta. Droonien havaittiin nopeuttavan vianpaikannusta myös tositilanteessa: hankalissa paikoissa sijaitsevien haarajohtojen viat löytyivät nopeammin kuin jalkaisin.

Asiakkaiden ilmoitukset tärkeitä

Korjaustyötä nopeuttaa, jos ajoteiden puomit pidetään auki. Lisäksi asiakkailta pyydetään ilmoituksia, jos sähköt toimivat heikosti tai keskijänniteverkon tilanteen normalisoiduttua sähköt eivät ole palautuneet.

Häiriökartta osoittaa, mikä on keskijänniteverkon vikatilanne. Vikapalvelun tavoittaa numerosta 0800 90440.

Jos Facebook-upotus ei näy, katso se tästä.