Mäntyharju velkaantuu tuntuvasti ensi vuonna — Investointilistalla ovat muun muassa vesitorni ja Kirkonkylän koulun ratkaisut

Velkamäärä kasvaa lähes 4 000 euroon per kuntalainen.

Mikko Kontti

Vesitornin remonttiin on varauduttu kunnan talousarviossa puolella miljoonalla eurolla.
Vesitornin remonttiin on varauduttu kunnan talousarviossa puolella miljoonalla eurolla.

Mäntyharjun kunta viettää ensi vuonna 425-vuotisjuhlia, mutta kuntatalous ei näillä näkymin lietso juhlatunnelmaa.

Kunnan ensi vuoden talousarvio osoittaa kunnan velkaantuvan reippaasti.

— Verotulokertymän heikkeneminen huolestuttaa, ja lainamäärä uhkaa kasvaa tulevina vuosina suureksi maksuvalmiuteen nähden. Uusille palveluille ei tässä tilanteessa löydy rahoitusta, tiivistää hallintojohtaja Tuomo Penttinen.

— Melkoinen määrä lisää euroja on osoitettava sote-palvelujen järjestämiseen.

Kunnan menoista yli puolet kohdistuu sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavalle Essotelle.

Kunnanjohtaja Jukka Ollikainen sanoo huoltosuhteen heikkenemisen olevan iso tulevien vuosien haaste Mäntyharjun kaltaiselle kunnalle.

Toisaalta Ollikainen arvioi kunnalla olevan tulevaisuutta, koska keinoja on vielä käyttämättä esimerkiksi palvelurakenteessa. Veroprosentti 20,25 on kunnanjohtajan mielestä puolen prosentin korotuksen jälkeenkin vielä kilpailukykyinen.

Kotihoidon lisää ei leikattu

Viranhaltijat sanovat, että kuntatalouden ennakointi on ollut poikkeuksellisen vaikeata, ja tulojen ja menojen epätasapaino aiheuttaa päänvaivaa.

Säästöjä on Mäntyharjussa etsitty. Paraikaa käydään henkilöstön kanssa yhteistoimintaneuvotteluita.

Kunnan talousarvio on käsitelty kunnanhallituksessa. Käsittelyssä päättäjät varjelivat lasten kotihoidon 200 euron suuruista lisää. Myös järjestöjen ja tienhoitojen avustuksia virkamiesjohto olisi leikannut enemmän kuin luottamushenkilöt päättivät. Tilikauden tuloksesta ennustetaankin hieman alle 300 000 euron verran miinusmerkkistä.

Vuosikatteen ennakoidaan olevan miljoona euroa. Sillä summalla ei lainoja merkittävästi lyhennetä tai investoida.

Velkamäärä oli viime vuoden lopussa alle 2 000 euroa per asukas. Määrän ennakoidaan nousevan ensi vuonna lähelle 4 000:ta euroa kuntalaista kohden.

Velkaa lisäävät liikuntahalli Kisalan laajentaminen, Kirkonkylän koulu ja vesitornin remontti.

— Vesitornissa on iän tuomaa rapautumista, ja katto pitää uusia. Puhtaan veden saannin turvaamisen kanssa ei voi leikkiä, sanoo Penttinen.

Kirkonkylän koulun remontti keskeytettiin, kun kustannukset karkasivat suunnitellusta huomattavasti korkeammiksi. Nyt sivistyslautakunta pohtii eri vaihtoehtoja opetuksen järjestämiseen.

Budjetissa koulun tilaratkaisuun on varattu kaksi miljoonaa euroa, mutta budjetti ei ota kantaa vaihtoehtoihin. Ollikainen sanoo, että joulukuun lautakuntakäsittelyn jälkeen asia tulee valtuuston ratkaistavaksi.

uuston ratkaistavaksi.